back to top

Proces povratka slabi, ali još uvijek nije završen | .

Vlada je danas prihvatila Informaciju Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o efektima ulaganja u povratak iz Budžeta Tuzlanskog kantona na području Republike Srpske i Tuzlanskog kantona u 2022. godinu. U 2022. godini, realizovalizovana su dva programa podrške Vlade TK održivom povratku. Prvi je Program u okviru kojeg su odabrani korisnici pomoći na ime održivog povratka, pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima na ime izgradnje i adaptacije infrastrukturnih objekata kao i readmisija ranjivih readmisiranih osoba, a drugi je Program materijalnog zbrinjavanja raseljenih osoba na području TK-a, putem subvencioniranja troškova električne energije, ogrijeva, i socijalnog stanodavanja, pored čega su obezbjeđena i sredstva za zdravstveno osiguranje i troškove dženaza/sahrana za raseljena lica.

U sklopu projekta pomoći drugim nivoima vlasti, hitne intervencije na infrastrukturnim objektima u povratničkim naseljima i kolektivnim centrima u 2022. godini, u prvih 11 mjeseci realizovano je ukupno skoro 1,8 miliona KM, čime su izvršene hitne intrvencije na 58 infrastrukturnih objekata u 16 gradova i općina. S druge strane za održiv povratak fizičkih lica usmjereno je 218 donacija ukupne vrijednosti 920.400 KM. Od ovog iznosa 96 donacija ili 404.200 KM je usmjereno na povratak u sredine u Tuzlanskom kantonu, a 122 donacije ili 516.200 KM za povratnike u entitetu Republika Srpska.

Analizom perioda od 2018. godine, može se zaključiti da je povećanje ulaganja u rekonstrukciju i izgradnje infrastrukturnih objekata u povratnička naselja doprinijelo zaustavljanju pada ostvarenog broja povrataka što je u konačnici poboljšalo osnovicu za ekonomsku i socijalnu stabilnost povratničke populacije.

Kada je u pitanju broj registrovanih povrataka, u 2022. godini evidentirano je ukupno 98 novih povratnika, od čega 32 na područje Tuzlanskog kantona i 66 na područje entiteta Republika Srpska.

Osim navedenog, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak je realiziralo Program materijalnog zbrinjavanja socijalno ugroženih lica ukupne vrijednosti 224.800,00 KM iz čega su sufinansirani troškovi električne energije i nabavke uglja za zagrijavanje prostorija, subvencije za zdravstveno osiguranje raseljenih osoba na području Tuzlanskog kantona, te naknade troškova ukopa/dženaza umrlih lica koja imaju/imali status raseljenog lica na području Tuzlanskog kantona.

Ukupna ulaganja za podršku raseljenim osobama i povratnicima, Vlade Tuzlanskog kantona putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, rezultirala su smanjenjem broja raseljenih lica na području TK-a sa 8.943 u 2021. na 8.720 u 2022. godini (za 10 mjeseci), što je manje za 223 raseljene osobe.

Na osnovu neposrednog kontakta sa raseljenim licima koja izražavaju želju za povratkom, broja podnesenih prijava za dobrovoljni povratak, kao i prijava na javne oglase, može se konstatovati da proces povratka slabi na intenzitetu ali da još nije završen, navodi se u Informaciji.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU