eNovostiTuzla vijestiVijestiProces vakcinacije dodatno...

Proces vakcinacije dodatno olakšati i približiti građanima

Tuzlanski kanton u proteklim sedmicama bilježi konstantan porast broja zaraženih osoba koronavirusom.

Ilustriraju to i svakodnevni izvještaji koje Zavod zdravstvenog osiguranja javno prezentira, a procent zaraženih u odnosu na broj testiranih osoba iznosi 8,1 posto. Iz navedenog proizlazi da je epidemiološka situacija na području tog kantona relativno nepovoljna, sa trendom daljeg pogoršanja, saopćeno je iz Vlade TK.

-Oglašavanje-

S druge strane, kao jedan od mogućih razloga za ovakvu situaciju jeste i relativno slab odaziv građanatog kantona na vakcinaciju.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić naveo je da je, prema evidencijama, tek nešto više od 17 posto građana kantona starijih od 18 godina primilo barem jednu dozu vakcine.

S tim u vezi, danas je na sastanku Koordinacionog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja i mjera koje su poduzete protiv pandemije COVID-19, pokrenuta inicijativa da se proces vakcinacije dodatno približi i olakša svim građanima, te izraženo očekivanje da će to polučiti i veći obuhvat vakcinacije.

Namjera je omogućiti vakcinaciju u svim ambulantama porodične medicine.

Sa aspekta mogućnosti domova zdravlja da je realiziraju, ta ideja će u narednim danima biti razmotrena sa svim domovima zdravlja, nakon čega će se krenuti i njenu implementaciju, saopćeno je.

DRUGI UPRAVO ČITAJU