back to top

Proljetno uređenje grada: Na deset lokacija u Tuzli bit će zasađeno 200 sadnica drveća i grmlja |

Danas je gradonačelnik Grada Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, zajedno sa saradnicima iz Gradske uprave Tuzle, priključio se proljetnoj akciji sadnje drveća i ukrasnog grmlja u gradu. Prema planu sadnje, drveće i ukrasno grmlje će u narednih nekoliko dana biti posađeno na ukupno 10 lokacija, među kojima su parking kod stare Lesnine, gradski parking kod Pravoslavne crkve i park kod BKC-a, na kojima je danas posađeno ukupno 47 sadnica.

Grad Tuzla, u saradnji sa JKP Komunalac Tuzla je planirao da u proljetnom ciklusu sadnje posadi oko 100 komada sadnica crnogoričnog i bjelogoričnog drveća, i oko l00 komada ukrasnog grmlja, na ukupno deset lokacija u gradu Tuzli.
Planirana je sadnja u drvorede bjelogoričnog drveća sa bogatom krošnjom, a u grupacije će se saditi crnogorica u kombinaciji sa cvjetajućim drvećem (magnolija, jorgovan i ukrasne šljive jabuke i trešnje). Od ukrasnih grmova planirana je sadnja dunjarica i forzicija  koje cvjetaju u rano proljeće , kao i lovor višnja koja ima zeleno lišće tokom cijele godine,  što je kao i kod crnogoričnog drveća bitan elemenat kod proizvodnje kiseonika.

Predviđeno je da će akcija sadnje navedenih sadnica biti završena do početka aprila tekuće godine.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU