back to top

“Rod i dom” – monodrama Irfana Kasumovića sinoć na sceni OGUS-a

U okviru ovogodišnje kilturne manifestacije “OGUS”Srebrenik – Otvoreni grad umjetnosti”, sinoć je na ljetnoj pozornici Doma kulture Srebrenik na repertoaru bila monodrama “Rod i dom” u sjajnoj izvedbi glumca Irfana Kasumovića, a u režiji Vlade Keroševića.

“Rod i dom” Safeta Sijarića, u dramatizaciji Hasana Džafića, je drama koja kroz komične situacije, običaje i tradiciju priča tragičnu ljubav Arslana Šipovčanina prema Saniji, ženi njegovoga brata. Priča je to o čovjeku, pojedincu, koji je rastrzan između želje i obaveze, između nagona i tradicije.

sl 3 1
"Rod i dom" - monodrama Irfana Kasumovića sinoć na sceni OGUS-a

“Monodrama je možda najveći izazov sa kojim se glumac susresti i ukoliko se pristupi seriozno i sistematično zaista može biti kruna glumačkog života. Razlozi za rad na ovom obliku pozorišne predstave i na ovoj tematici jeste da se vrate na scenu one ljudske vrijednosti koje su danas skoro zaboravljeni pojmovi. Mlade generacije trebaju vidjeti kako se nekad živjelo, po kojim principima su naši očevi odgajani i da tradicija ima lice i naličje. Na neki način, ovo je predstava o prošlim vremenima ali i o nama danas”, rekao je glumac Irfan Kasumović.

sl 4 1
"Rod i dom" - monodrama Irfana Kasumovića sinoć na sceni OGUS-a

U petak od 21 sat na ljetnoj pozornici će se održati koncert “Edvin Edo Husarić i prijatelji”, a na gradskom trgu gostuje DJ Millone.

www.radiosrebrenik.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU