ŽiviniceRudine-značajan prirodni resurs

Rudine-značajan prirodni resurs

rudine-značajan prirodni resurs

Od prirodih resursa koji se nalaze na području Grada Živinica, tačnije Živinica Gornjih, ističe se šumski prirodni kompleks koji nosi naziv Rudina.

Rudina je zahvaljujući dinamičanom reljefu sa izraženim vrhovima, grebenima i kosama, gustim kompleksima listopadnih i četinarskih šuma,posebno crnog i bijelog bora postala izletište sa velikom posjećenošću. Rudina je od Živinica udaljena 6 km, vozi se kroz Živinice Gornje i Kopjeviće do Prisada, dokle se može ići automobilom, a dalje se nastavlja pješice još 1 km(zbog prokopanog puta, koji je imao za cilj da zaustave neodgovorne pojedince koji su odlagali kruti otpad u uz putnu komunikaciju) i dolazi se do vrha Rudine.

Tako su danas članovi Ekološkog saveza Eko zelenih TK iskoristili priliku da obiđu posjete nesvakidašnju vazdušni banju nadomak grada Živinica na kojoj se nalazi Stacionarni pčelinjak, sa svom pratećom opremom od Udruženja Pčelica Živinice Gornje.Sa vrijednim domaćinima smo razgovarali o značaju pošumljavanja dijela područja Rudima sa plemenitim šumskim voćkaricama, koje bi obezbjeđivali vrhunsku medonosnu ispašu.Čulo se izuzetnih ekoloških ideja za pomenuti lokalitet u koje je već lokalna zajednica uložila dio finansijskih sredstava.

Treba nastaviti dalje i unapređivati rekreativni turizam na ovom području. Dr. Omerović ispred Eko zeleni TK za postignute rezultate u očuvanju okoliša vrijednim članovima udruženja Pčelica uručio zahvalnicu.

www.zivinice.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU