TuzlaSaradnja na razvoju atraktivnih turističkih sadržaja |

Saradnja na razvoju atraktivnih turističkih sadržaja |

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona Denis Bećirović sa sekretarom Ministarstva Azrom Gavranović i pomoćnicom ministra za trgovinu i turizam Dželminom Huremović sastao se sa predstavnicima firme “Globe Inside Ancona” Marccom Ramazotijem i direktoricom nevladine organizacije C.I.S.P. Jasminom Ovčina. 

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima saradnje na razvoju atraktivnih turističkih sadržaja na području Tuzlanskog kantona, koji će turistima ponuditi jedinstven doživljaj. Fokus je bio na digitalizaciji i komercijalizaciji tih sadržaja, kako bi širem auditoriju bila predstavlejna turistička ponuda Tuzlanskog kantona.

“Globe Inside Ancona” pokrenula je i start-up projekt u martu 2022. godine pod nazivom Globe Inside d.o.o. Kladanj, kao prvu incoming putničku agenciju na području Tuzlanskog kantona koja za sada ima tri uposlena. 

Sastanku je putem video poziva prisustvovao i profesor Marcco Cocciarini, koji je većinski vlasnik agencije Globe Inside te je upoznao prisutne o osnovnoj ideji i planovima incoming turizma koji žele razvijati.

Ministar Bećirović izrazio je zadovoljstvo što je Tuzlanski kanton odabran za ovaj značajan turistički projekat. Istakao je da će Ministarstvo pružiti podršku u realizaciji projekta.

– Tuzlanski kanton ima razvijen Univerzitet. Idealno je postavljen u geografskom smislu. Imamo aerodrom, kopneni saobraćaj, jako blizu plovnu rijeku i željezničku infrastrukturu. Kanton ima kapacitete za ljetni i zimski turizam, seoski turizam, istorijski, religijski i turizam koji prati manifestacije, kao što su Ljeto u Tuzli, Zima u Tuzli i druge. Osnovane su Turističke zajednice u većini atraktivnih gradova/općina na području TK. Značajan je broj smještajnih kapaciteta, imamo hotele, hostele, etno sela, kao i prirodna bogatstva biljnog i životinjskog svijeta. Važno je istaknuti i Zaštićeni pejzaž Konjuh – kazao je Bećirović.

Na sastanku je rečeno da je već planiran ljetni kamp na Konjuhu, koji bi uključivao više različitih aktivnosti poput posjeta bosanskim kućama, vjerskim objektima, adrenalinskim parkovima, penjanje, obilazak nekropole, dolazak u Tuzlu, predavanja univerzitetskih profesora) te dogovoreni detalji dalje saradnje.

rtvtk.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU