Sedmice sudske nagodbe u Tuzli: Poziv građanima da brzo i efikasno riješe sudske sporove

U Općinskom sudu u Tuzli će se od danas pa do 03. decembra 2021. godine, provoditi aktivnosti „Sedmice sudske nagodbe“.

Ova aktivnost se, na inicijativu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, realizuje u svim prvostepenim i drugostepenim sudovima..”

Cilj organizovanja „Sedmica sudske nagodbe“ jeste rješavanje što je moguće većeg broja predmeta mirnim putem u skraćenom postupku, koji je ekonomičniji i brži za stranke. Promocijom mirnog načina rješavanja sporova se želi izvršiti pozitivan utjecaj na efikasnost sudskih postupaka, te promjenu pristupa suda i stranaka rješavanju sporova, gdje se kao prioritet stavlja brzo i efikasno rješavanje, sa akcentom na zadovoljstvo stranaka na ishod spora i uslugu suda. Najpogodniji predmeti za zaključenje sudske nagodbe su predmeti koji se odnose na naplatu komunalnih i sličnih usluga male vrijednosti, radne sporove, isplatu dugova i potraživanja, uplatu doprinosa za PIO/MIO, isplata neisplaćenih plata i otpremnine, naknadu štete, podjelu/utvrđivanje bračne stečevine, uređenje međa, materijalna davanja i drugo.

Sudska nagodba je alternativan način rješavanja sporova mirnim putem, koji je kraći, efikasniji i jeftiniji za stranke. Prednosti sudske nagodbe za stranke su višestruke, a posebno je privilegovana sa aspekta plaćanja sudske takse. Zaključivanje sporazuma među strankama znatno se skraćuje trajanja spora, te se, na taj način, reduciraju i ostali potencijalni sudski troškovi. Prednost sudske nagodbe je njen status izvršne isprave na osnovu koje je moguće pokrenuti izvršni postupak, čime su stranke oslobođene dodatnog vođenja parničnog postupka, te činjenica da se postupak okončava pred prvostepenim sudom.

U skladu sa navedenim, Općinski sud u Tuzli poziva sve zainteresovane građane, čiji se predmeti vode pred ovim sudom, da u navedenom periodu pristupe sudu te riješe svoj predmet sudskom nagodbom. Naravno, stranke svoj spor mogu sporazumno riješiti zaključenjem sudske nagodbe ne samo tokom „Sedmica sudske nagodbe“, nego i bilo kog drugog dana kad imaju zakazano ročište.

Stranka koja želi svoj spor riješiti sudskom nagodbom, to može učiniti na način da informiše sudiju koji vodi predmet, na jedan od sljedećih načina: samostalno ili preko svog zastupnika uputi pismeni prijedlog za zaključenje sudske nagodbe; samostalno ili preko zastupnika kontaktira sudiju kako bi zajednički dogovorili termin za ročište za sklapanje sudske nagodbe; zajedno sa suprotnom strankom, te zastupnikom ukoliko ga ima, u toku navedenog perioda, pristupi sudu sa prijedlogom za zaključenje sudske nagodbe.

Detaljnije informacije o provođenju „Sedmica sudske nagodbe“ stranke mogu se pogledati na web stranici suda www.opsud-tuzla.pravosudje.ba.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU