02.12.2021
10 C
Tuzla

SIPA pretresa Američki univerzitet u Tuzli, oduzima dokumentaciju

-

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) vrše privremeno oduzimanje dokumentacije iz Američkog univerziteta u Tuzli. Istražitelji traže dokaze o počinjenju više teških krivičnih djela koja se stavljaju na teret i direktoru ove visokoškolske ustanove.

Kako su naveli iz SIPA-e, akcija se provodi po naredbama Općinskog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona u Sarajevu.

“Navedene aktivnosti se provode zbog postojanja osnova sumnje da su direktor Američkog univerziteta i druge osobe počinile krivična djela prevare, posebne slučajeve krivotvorenja isprava, porezne utaje i pranja novca”, naveli su iz SIPA-e.

Više informacija o rezultatima navedenih aktivnosti bit će poznato u toku dana, a kao što je od ranije poznato, direktor Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić na meti je istražitelja zbog sumnje u počinjenje više krivičnih djela.

Prcić je, između ostalog, osumnjičen da je omogućio direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću nezakonito sticanje diplome. Uhapšen je 18. juna ove godine, a dva dana kasnije mu je Sud Bosne i Hercegovine izrekao jednomjesečni pritvor. Nakon toga Prcić je pušten iz pritvora, uz mjere zabrane.

Također, na mukama su i studenti ovog univerziteta, koji još uvijek nisu dobili diplome o završenom školovanju.

TKT Fest: Pogledajte predstavu Münchhausen

Igranjem predstave “Medeja” u režiji Damira Altumbabića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla obilježena je treća noć XIX TKT Festivala, a nagradu za najbolju...

Brojni radari na putevima TK