02.12.2021
10 C
Tuzla

Škola klavira Muzičkog centra ‘Lege Artis’ Tuzla za djecu i mlade

-

Muzički obrazovni centar ‘Lege Artis“’ Tuzla (ranije poznat naziv Gradsko umjetničko društvo „Lege Artis“ Tuzla“) pokazao se i dokazao kao izvrsna novina i svježina u kulturnom miljeu Tuzle. Tako se, uoči obilježavanja desete godišnjice postojanja, Upravni odbor tog centra odlučio na verifikaciju i organizaciju Škole klavira po uzrastima.

– Od 25. oktobra počinje sa radom Škola klavira, pod okriljem Muzičkog obrazovnog centra Tuzla. Za razliku od formalnih i konvencionalnih škola, Škola klavira ‘Lege Artis’ Tuzla ponudit će drugačiji pristup nastavi tog divnog instrumenta uz odlične predavače a sve to pod budnim okom maestra, umjetničkog rukovodioca i direktora MOC „Lege Artis“ Tuzla magistra Jasmina Hasića – navodi se. 

Upis u tu školu je od 25. oktobra do 5. novembra, a se obuka odvija u tri ciklusa.

– Muzičko zabavište (uzrast od 4 do 6 godina), gdje će se posebno raditi na razvoju muzičkih sposobnosti, ritmu, melodiji, muzičkoj memoriji; predškolski uzrast (od 7 do 9 godina), rad na jednostavnim muzičkim vježbama, proširenje muzičke pismenosti, počeci samostalnog sviranja kompleksinijih melodija, muzičko opismenjavanje; školski uzrast (od 9 do 13 godina) – muzičko opismenjavanje, solfeggio, klavir, muzička teorija i rad na kompleksnijm klavirskim kompozicijama – ističu iz Centra.

Učenicima će biti omogućena mjesečna edukacija kroz posjete eminentih umjetnika, masterclass časovi, posjete opernim kućama i koncertnim dvoranama. Učenici će, osim stručnog osoblja, imati pedagoga i profesora razredne nastave da bi se lako prilagođavali novim situacijama ali i i rješavali probleme iz redovne škole (probleme u radu sa zadaćama i zadacima). 

Na kraju svakog ciklusa (uspješno završenih 12 mjeseci modula) učenici dobijaju validne certifikate o položenom stepenu muzičke naobrazbe-klavir sa opisom uspješnosti i u ostalim muzičkim oblastima, na bosanskom i engleskom jeziku.

Zima u Tuzli: Počelo ukrašavanje Trga slobode i postavljanje zimskih kućica

Na tuzlanskom Trgu slobode 10. decembra počinje tradicionalna manifestacija Zima u Tuzli, koja će trajati do 09. januara 2022. godine. Danas je počelo postavljanje kućica,...

Preminuo je Salih Tučić