02.12.2021
10 C
Tuzla

Skupština TK: Nema povećanja plata u osnovnom i srednjem obrazovanju

-

Na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona Klub zastupnika Demokratske fronte podnio je inicijativu da se u novom rebalansu Budžeta osiguraju sredstva za povećanje plata svim zaposlenim u osnovnom i srednjem obrazovanju u iznosu od 18,5 procenata.

Sjednici Skupštine TK prisustvovali su i predstavnici Sindikata osnovnog obrazovanja u TK i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK.

Saglasni su tokom svojih govora bili da neće odustati od potražnje povećanja plate za zaposlenike u osnovnom i srednjem obrazovanju, pravdajući to činjenicom da je došlo do poskupljenja osnovnih životnih namirnica i drugih potrebština.

Skupštinska većina tokom današnje sjednice nije podržala povećanje plata za zaposlenike u obrazovanju, nadajući se nastavku socijalnog dijaloga s predstavnicima sindikata.

  • U pregovorima smo s radnicima u obrazovanju i siguran sam da ćemo na tragu onoga što predlažu sindikati kao socijalni partneri i ono što nudi Vlada TK jer sad trenutno smo u takvim pozicijama da Vlada nudi više nego što je to urađeno prije dvije godine – izjavio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Dževad Hadžić.

Opozicioni zastupnici se ne slažu sa stavom pozicije, smatraju da Vlada TK mora mnogo brže i bolje da radi.

  • SDP, PDA, NS, SBB u Skupštini TK su protiv prosvjetnih radnika – izjavio je zastupnik DF-a Boris Krešić.

Ministar finansija u Vladi TK Vedran Lakić smatra da svim korisnicima trebaju biti uvećane plate, s obzirom na uvećani životni standard, ali da trenutno nije prihvaćeno te da će biti nastavljen socijalni dijalog s prosvjetnim radnicima. (Fena)

TKT Fest: Pogledajte predstavu Münchhausen

Igranjem predstave “Medeja” u režiji Damira Altumbabića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla obilježena je treća noć XIX TKT Festivala, a nagradu za najbolju...

Brojni radari na putevima TK