Šta je siva mrena ili katarakta

Kako starimo generalno naše tijelo slabi od imuniteta, do snage i pokretljivosti, a uz to sve slabe i naše oči. Bolesti oka u starijoj dobi su veoma česte i ne bi trebale da iznenade ljude kada se pojave. Jedna od bolesti koja se najčešće pojavljuje na oku je siva mrena odnosno katarakta.

Šta je siva mrena ili katarakta, kako postaviti dijagnozu i kada je vrijeme za operaciju je tema današnjeg teksta.

Bitno je naglasiti da katarakta i nije toliko ozbiljna, te uz kvalitetno odrađenu operaciju ovaj problem se veoma jednostavno može otkloniti.

Osnovni pojmovi vezani za kataraktu

Katarakta ili siva mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu i može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Upravo zbog sivobijele boje koja karakteriše kataraktu ona je poprimila naziv siva mrena.

Kao i bilo koji drugi medicinski problem katarakta ima svoje gradacije i ona može varirati od sasvim sitnog jedva vidljivog zamućenja pa sve do potpune zamućenosti koja ne dopušta protoku svjetlosti u oko. Naravno ovo je ekstremno oblik katarakte, a on nastaje ako se ovaj problem zapusti i ne učini se ništa da se otkloni.

šta je siva mrena ili katarakta
Šta je siva mrena ili katarakta

Zamagljen vid uveliko otežava svakodnevne aktivnosti kao što su čitanje, pisanje, gledanje televizije, vožnja automobila. Još jedna opasna činjenica koja se veže za kataraktu je ta da njen razvoj bezbolan. Odnosno vi nećete ni osjetiti da se ona pojavila, možda ćete blagu zamućenost pripisati umoru ili manjku koncentracije, a ustvari veliki problem se razvija.

Koji su to simptomi katarakte

Simptomi katarakte su mnogobrojni. Jedan od simptoma je promjena u refrakciji oka, neodgovarajuća dotadašnja dioptrija zbog promjene u elastičnosti i sklerozi očne leće. Promjenom dioptrije vi ovaj problem možete riješiti ali samo kratkotrajno. U samom početku sve je bezopasno i ogleda se u tome da ne možete jasno vidjeti čitati, a kasnije vremenom i zanemarivanjem ovog problema dolazite u stadij da se vaša dioptrija konstantno mijenja i naočale ili leće vam više ne mogu pomoći.

Operacija katarakte

Operacija katarakte predstavlja zamjenu naše prirodne očne leće koja je zamućena za umjetnu očnu leću koja se ugrađuje u oko na mjesto prirodne očne leće. Što se tiče dioptrija leće, postoje leće za sve dioptrije, kako za dalekovidnost tako i za kratkovidnost i astigmatizam, te posebne multifokalne leće i leće s produženim fokusom za korekciju daljine i blizine.

Operacija je veoma jednostavna i ona se radi ambulantno u anesteziji s kapima, potpuno je bezbolna i traje oko 20 minuta.

Da toliko je jednostavno, a ipak mnogi ljudi se odluče da zanemare ovaj veoma jednostavan zahvat. Sam opravak vida je također brz i može se očekivati unutra nekoliko dana. Koliko god tehnologija ubrzala sam proces oporavka potrebno je da se u prvoj sedmici striktno držite doktorovih naredbi. Najčešće je to izbjegavanje poslova u prašini, dimu ili na vjetru, također ne smijete stiskati oko koje je operisano i ne preporučuju sportske aktivnosti barem dvije sedmice poslije operacije.

šta je siva mrena ili katarakta
Šta je siva mrena ili katarakta

Kroz cijeli period oporavka koriste se kapi za oči koje će vam naravno odrediti doktor koji vas je operisao. Ove kapi imaju ulogu da vam olakšaju proces oporavka i da garantujete da će sve zarasti kako treba i da u budućnosti nećete imati problema s okom.

Nakon čitanja ovog teksta jednostavno nemate izgovor kojim ćete zanemariti ovaj problem, ako vam se vid muti ili imate sumnju da su prvi znakovi zamućivanja vida već prisutni savjetujemo da se odma obratite zdravstvenom profesionalnu. Naučili smo da problem može biti veoma ozbiljan ako se zapusti stoga vi budite odgovorni i nemojte dozvoliti da zbog lijenosti i nemara izgubite vid. Proces je bezbolan i sve će biti gotovo prije nego što ste to vi zamislili. Oči su nešto najvažnije na čovjeku i potrebno je da vodimo dobru brigu o našim očima.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU