ŽiviniceStudenti Agronomije nastavu iz Razvoj ruralnih područja...

Studenti Agronomije nastavu iz Razvoj ruralnih područja uče praktično

studenti agronomije nastavu iz razvoj ruralnih područja uče praktično

Danas su studenti prve godine Agronomije Tehnološkog fakulteta u Tuzli posjetili PREC u selu Gračanica, mjestu gdje je sjedište ovog udruženja.

PREC je utemeljitelju poljoprivrednog razvoja, kroz edukaciju i osnaživanje žena i mladih. Od 2014.godine, Porodični ruralnih edukativni centara je u funkciji zahvaljujući partnrskoj organizaciji MFR iz Francuske.

Kroz ovu organizaciju prošlo je veliki broj mladih ljudi, ne formalnih grupa koji su kroz sistem naizmjenične pedagogije osposobljeni za Održivi razvoj u samostalnom funkcionisanju.

“Razmjena iskustava, novi projekti dodatne informacije u vezi sa zdravim organskim proizvodima, koje su članice i članovi PREC-a proizvodili,kao i plasman proizvoda, utemeljenje agroturizma, su teme o kojima se danas studenti razgovarali u sjedištu PREC-a sa najodgovornijim iz organizacije. Dati su interesantni prijedlozi gdje bi se studenti Agronomije mogli u narednom periodu uklopiti, posebno povezati teoriju i praksu u razvoju ruralnih područja.Studentima je omogućeno da tokom studiranja kroz partnerski odnos sarađuju sa ovom neprofitabilnom organizacijom koja ima za cilj da osnaži sve zainteresovane građane kroz naizmjenične pedagogiju kako bi mogli samostalno da funkcionišu”, kaže nam prof.dr.Sead Noćajević.

Ovom prilikom zahvaljujemo se našem studentu, na postdiplomskom studiju Belmin Mehanović, koji obavlja pripravnički u ovoj organizaciji, a posebno Nesiba Nurkic-Kamenjakovic, ženi koja već blizu punu deceniju održava opstojnost PREC-a, sa ciljem osnaživanje žena na ovim ruralnim području, kao i predsjedniku PREC-a Almir Dedić koji nas je srdačno dočekao i iznio svoj očekivanja kada je u pitanju budućnost PREC-a. Čuli smo danas jednu izuzetnu informaciju da je PREC sa sjedištem u selu Gračanici lider na Balkanu u sklopu MFR-a. Poželjeli smo im da ostanu i u budućnosti važan faktor u razvoju ruralnih područja./Tim za medije/

www.zivinice.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img