02.12.2021
10 C
Tuzla

Supružnici iz Srebrenika optuženi za neovlašteni promet akciznih proizvoda

-

Protiv supružnika Željka Stankovića (1965.) i Stane Stanković (1966.), rođenih u opštini Srebrenik, podignuta je optužnica zbog neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Tereti Stankoviće da su od januara do 7. jula prošle godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, nezakonito stavili u promet veću količinu akcizne robe – duhana, duhanskih prerađevina i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, oni su rezani duhan u ukupnoj količini od 1.215 kg nabavljali od njima poznatih osoba, a potom ga u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni.

Nakon nabavke, duhan i duhanske prerađevine stavljali su u promet i prodaju u Brčkom te tako ostvarivarii nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koji su koristili optuženi, pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana bez odgovarajući kontrolnih i nadzornih markica Bosne i Hercegovine.

Optužnica Stankoviće, državljane Bosne i Hercegovine, tereti da su počinili produženo krivično djelo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda iz Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je upućena sudu na potvrđivanje.

TKT Fest: Pogledajte predstavu Münchhausen

Igranjem predstave “Medeja” u režiji Damira Altumbabića i produkciji Akademije dramskih umjetnosti Tuzla obilježena je treća noć XIX TKT Festivala, a nagradu za najbolju...

Brojni radari na putevima TK