Supružnici iz Srebrenika optuženi za neovlašteni promet akciznih proizvoda

Protiv supružnika Željka Stankovića (1965.) i Stane Stanković (1966.), rođenih u opštini Srebrenik, podignuta je optužnica zbog neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Tereti Stankoviće da su od januara do 7. jula prošle godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, nezakonito stavili u promet veću količinu akcizne robe – duhana, duhanskih prerađevina i cigareta, koji nisu bili obilježeni akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice, oni su rezani duhan u ukupnoj količini od 1.215 kg nabavljali od njima poznatih osoba, a potom ga u više navrata prodavali kupcima po većoj cijeni.

Nakon nabavke, duhan i duhanske prerađevine stavljali su u promet i prodaju u Brčkom te tako ostvarivarii nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Prilikom pretresa stana i drugih prostorija koji su koristili optuženi, pronađena je i zaplijenjena veća količina cigareta i duhana bez odgovarajući kontrolnih i nadzornih markica Bosne i Hercegovine.

Optužnica Stankoviće, državljane Bosne i Hercegovine, tereti da su počinili produženo krivično djelo nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda iz Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je upućena sudu na potvrđivanje.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU