ŽiviniceSutra mevlud u džebarskoj džamiji

Sutra mevlud u džebarskoj džamiji

sutra mevlud u džebarskoj džamiji

Svake godine prve subote avgusta mjeseca u dažmiji u Džebaru održava se mevlud, pa će tako biti i sutra, subota,6.avgust.Vjernici Bošnjaci iz raznih krajeva TK, pa i šire već potradiciji posjećuju džamiju u Džebarima.

if (ad.getBoundingClientRect().width) { adWidth = ad.getBoundingClientRect().width; // for modern browsers } else { adWidth = ad.offsetWidth; // for old IE }

/* Replace ca-pub-XXX with your AdSense Publisher ID */ google_ad_client = "ca-pub-7640687503730405";

/* Replace 1234567890 with the AdSense Ad Slot ID */ google_ad_slot = "9063417677";

/* Do not change anything after this line */ if ( adWidth >= 600 ) google_ad_size = ["600", "250"]; /* Leaderboard 970x90 */ else if ( adWidth >= 468 ) google_ad_size = ["468", "60"]; /* Leaderboard 728x90 */ else if ( adWidth >= 336 ) google_ad_size = ["336", "280"]; /* Banner (468 x 60) */ else if ( adWidth >= 300 ) google_ad_size = ["300", "250"]; /* Large Mobile (320 x 100) */ else google_ad_size = ["250", "250"]; /* Button (125 x 125) */

document.write ( '' );

Postoji vjerovanje-ko u džebarskoj džamiji klanja tri džume ili posjeti tri uzastopna mevluda ima fadilet kao da je obavio hadž.To je ono što će uvijek privlačiti vjernike da dođu u Džebar.Džebarska džamija je najstarija na području TK, a sigurno je među najstarijim kod nas.Izgrađena je davne 1463.godine, u vrijeme Sultana Mehmeda II El-Fatiha.

Postoji više verzija koje govore o njenom nastanku, a jedna od njih ovako svjedoči:

Za vrijeme osvajanja Bosne od strane Turaka došlo je do borbi između dvije vojske za brdo Gradinu, koje je prirodno utvrđenje iznad Džebara, sa koga se mogla kontrolisati važna putna komunikacija.Borbe su bile dugotrajne i Turci nisu uspjevali osvojiti ovo mjesto.Jedne noći su uočili da žene silaze niz Gradinu po vodu, te su dvije djevojke zarobili, pod prijetnjom da će ih pobiti ako ne kažu kako najlakše da pobijede Bosansku vojsku.Uplašene djevojke su odale tajnu osvajanja Gradine, te Turci tako osvoje Gradinu.Zauzvrat djevojke su oslobodili a Sultan Mehmed El-Fatih u čast dobivene bitke naredi da se tu sagradi džamija.Građevinski materijal se nabavi, ali po nerazjašnjenim okolnostima u toku jedne noći bi prebačen za 300 metara daljine na drugo mjesto, bliže vodi.S obzirom da prebacivanje materijala nije razrješeno nego je sigurno učinjeno Božijom voljom Turci odlučiše da se džamija tu izgradi, pa se i do današnjeg dana tu nalazi.

Tako kažu pripovjedanja o ovoj poznatoj džamiji.Iako je ovih dana veoma toplo, sigurno je da će džamija u Džebarima , već po tradiciji, okupiti veliki broj vjernika.

Uz džamiju u Džebarima sada stoji i impozantni muzejski prostor čiju je izgradnju finansirala Turska agencja za međunarodnu saradnju (TIKA), uz podršku turske vlade, koja je koštala oko 120 hiljada KM, a svečano je otvoren prije 2015.godine./Š.G./

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU