back to top

Sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “Istok 94”

Sutra, 17.10.2023. godine, se obilježava godišnjica oslobodilačke akcije „Istok 94“ u kojoj su branioci Gradačca oslobodili četiri sela i zaseoka. Zahvaljujući hrabrosti naših boraca i želji da se progani mještani vrate svojim kućama, tog 17. oktobra 1994. godine, oslobođena su privremeno okupirana sela i zaseoci Sibovac, Unkići, Liporašće, Huskići.

– Za nepunih sedam sati oslobođen je teritorij koji je neprijatelj zauzimao nekoliko mjeseci. Akcija je tekla tako munjevito da su se agresorski vojnici jedva stigli povući pred našim snagama, napisala je Almasa Abdulahović o oslobodilačkoj akciji „Istok 94“ u Gradačačkim novinama.

Tim povodom Savez boračkih organizacija Grada Gradačac sutra organizuje tradicionalnu manifestaciju „Rađanje slobode“ u znak sjećanja na hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine.

Zvanične delegacije će uz prigodan program u 10 sati odati počast i položiti cvijeće na centralnom spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata. Tom prilikom će biti iznesene naznačajnije historijske činjenice ove brilijantno izvedene oslobodilačke akcije u kojoj je oslobođeno 20 kvadratnih kilometara privremeno okupirane teritorije.

Delegacije će u 12 sati položiti cvijeće na spomen obilježje u mjesnoj zajednici Sibovac.

Tehnički organizator obilježavanja 29. godišnjice oslobodilačke akcije “Istok 94” je Jedinstvena organizacija boraca “Unija veterana” Gradačac. U kulturnom programu će učestvovati učenici i nastavnici OŠ “Dr. Safvet-beg Bašagić”.

Manifestacija “Rađanje slobode” nastavlja se prigodnim sadržajima u petak, subotu i nedjelju (20., 21. i 22. oktobar) kada će biti obilježena 31. godišnjica bitke za oklopni voz, Dan Grada Gradačca i Dan Zlatnih ljiljana Gradačca.

sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “istok 94”

Kakav je značaj oslobodilačka akcija „Istok 94“ imala za mještane privremeno okupiranih sela, borce na linijama odbrane i stanovnike Gradačca možete pročitati  u tekstovima objavljenim u Gradačačkim novinama (broj 11, od 14.11.1994. godine) i Biltenu IV bataljona 107. vmtbr (broj 29, od 25.11.1994. godine).

 

sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “istok 94”sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “istok 94”

sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “istok 94”sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “istok 94”sutra se obilježava 29. godišnjica oslobodilačke akcije “istok 94”

 

/ Gradačačke novine (arhiva Radio Gradačca)


radiogradacac.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU