back to top

Svečanim programom obilježen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (FOTO) |

U povodu obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Vlada Tuzlanskog kantona u cjelokupnom sazivu, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem je položila cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli. Cvijeće je položeno na Partizansko spomen obilježje, Spomenik zlatnim ljiljanima, Spomenik poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarje/groblje civilnim žrtvama rata.

Ovom prilikom premijer Halilagić je još jednom ponovio neophodnost obilježavanja ovog datuma.

„Ovaj svečani Dan, jedan je od najznačajnijih dana u godini.  To je dan kada se sjećamo historijskog 1. marta 1992. godine, referenduma na kojem su se moji roditelji, ali i 64% građana BiH, svih nacionalnosti, izjasnilo da žele da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Čuvanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine zadaća je naša i svih budućih generacija. Danas ovom datumu poklanjamo posebnu pažnju, istovremeno sa pogledima usmjerenim u budućnost. Mi, nove generacije i novi naraštaji želimo da BiH bude država po mjeri svakog njenog građanina i zemlja koja će sa svim svojim vrijednostima sutra obogatiti zajedničku kulturnu i svaku drugu baštinu Evropske unije. Na tom putu ohrabruje nas i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji“, kazao je premijer Halilagić i dodao da „poruka koju bismo trebali poslati i prihvatiti jeste da zaista postoji potreba da probosanski faktor i probosanski blok profunkcionišu na pravi način, da se vratimo onim principima na kojima je država BiH dobila svoju nezavisnosti i činjenici da je taj proces došao demokratskim putem, kada su svi građani i narodi imali priliku da se izjasne o njenoj budućnosti i kada su kazali da su za suverenu i nezavisnu demokratsku državu.

​Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na spomen obilježjima, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Skupština Tuzlanskog kantona je održala svoju svečanu sjednicu. Ove godine Sjednicu je obogatio i prikladan kulturni program, čiji je sastavni dio bila i izložba „Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine u domaćoj i stranoj štampi“. Ova izložba na ilustrativan način uz dokumentarnu dimenziju dočarava i ambijent u kojem je 1992. godine održan referendum.

​Na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona premijer Halilagić je pročitao i prigodan referat posvećen današnjem prazniku. U okviru podnesenog referata je istaknuo da „Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona kao i svi drugi organi vlasti Tuzlanskog kantona, današnjom sjednicom žele potvrditi državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i svoju odlučnu namjeru za razvoj našeg Kantona u svim segmentima života“. 

​S obzirom da te 1992. godine nije imao pravo glasa, simboličnim ubacivanjem listića u glasačku kutiju premijer Halilagić je danas iskazao svoje opredjeljenje i spremnost da se bori za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu

​Također, Premijer se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali današnju svečanost, obilježili jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje i time dali do znanja da „nas ništa neće pokolebati na našem putu da izgradimo i očuvamo prosperitetno, multietničko, multikulturalno društvo, društvo od tolerancije, povjerenja, te da čuvamo i branimo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, demokratsku državu u kojoj će se uvažavati principi opšteljudskih prava i sloboda.“

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU