Svim porodiljama u TK omogućiti korištenje prava na jednokratnu novčanu pomoć

Vlada Tuzlanskog kantona danas je utvrdila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, kako bi se izjednačila prava svih majki porodilja, imajući u vidu da je implementacija novog prava “1.000 KM za majke porodilje“ pokazala određene nedostatke.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, ovim izmjenama se primanje jednokratne naknade omogućava svim majkama koje su mališane na svijet donijele od 1. aprila 2021. do 31. marta 2022. godine, bez obzira da li im je poslodavac isplatio razliku plaće.

Imajući u vidu ovu izmjenu, kao i htjenje da sve majke porodilje ostvare pravo na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, rok za prijavu je sa 90 produžen na 135 dana od dana stupanja na snagu zakona.

U cilju što brže primjene ovih izmjena, Vlada je Skupštini predložila razmatranje izmjena i dopuna zakona po hitnom postupku.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Rahaela
Rahaelahttp://www.tnt.ba
Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.

DRUGI UPRAVO ČITAJU