TuzlaSvjetski dan bez cigarete

Svjetski dan bez cigarete

U zemljama širom svijeta 31. januar se obilježava kao Svjetski dan bez cigareta.

BIH se nalazi na listi 13 vodećih zemalja u svijetu po konzumiranju duhana. Naši sugrađani su svjesni koliko je pušenje štetno za zdravlje i mnogi od njih su upravo iz tog razloga i prestali konzumirati cigarete. Nažalost veći je broj onih koji se tog poroka ne mogu odreći. Struka upozorava na konstantno povećanje broja oboljelih od karcinoma čiji je uzrok konzumacija duhana.

Koliko je duhanski dim štetan za zdravlje, prije svega pluća i respiratorni sistem, pušačima je teško dokazati. Riječ je o teškoj ovisnost sa čijim se posljedicama bore i ljekari na Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Navode da preko sedamdeset kancerogenih sastojaka u cigareti ima veliki uticaj na oštećenje sluznice disajnog puta.

“Koja jednostavno vremenom i zlaganjem dovodi do promjene i jednostavno se ne može oporaviti i regenerisati i dovodi do bolesti pluća. Direktne posljedice bolesti su karcinom pluća, sve opstruktivne bolesti. Sve su to oboljenja nažalost u porastu godinama u nazad i evo svakodnevno radimo na dijagnostici i terapiji tih istih”, kaže mr.med.sci Dženan Halilović, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Iako svjesni posljedica mnogi se ne mogu oduprijeti ovom poroku. Samo jaka volja i čvrsta odluka mogu dovesti do prestanka pušenja. Nerijetko se odluke pušača mijenaju kada im ljekar sopšti dijagnozu, kao i onih koji svoje navike ne mijenaju i kada su u najkritičnijim stanjima.

“Sami kažu bolje da nisam, da sam ranije prestao i evo prestajem sad. Imamo i pacijenata koji su dvadeset četiri sata ovisni o kisiku, ali ne mogu bez cigarete”, navodi načelnik Halilović.

Podsjećamo da duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka najtežih bolesti. Apel struke je da sa odvikavanjem od cigareta treba započeti već danas, te da na štetnost duhanskog dima treba svakodnevno podsjećati.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU