back to top

Svjetski dan dijabetesa -14. novembar –

Svjetski dan šećerne bolesti ili dijabetesa obilježava se 14. novembra te tim povodom Gradska apoteka organizuje javno-zdravstvenu akciju besplatnog mjerenja šećera u krvi u periodu od 14.-20.11.2023.

Dijabetes je najučestalija hronična endokrina bolest čije je glavno obilježje povišen nivo šećera u krvi. Ukoliko nivo šećera u krvi nije stabilan i u dozvoljenim granicama dolazi do oštećenja malih krvnih sudova, a najznačajnije promjene ostaju na krvnim sudovima srca, mozga, bubrega, oka i ekstremiteta, naročito stopala.
Kod 30-40% oboljelih od dijabetesa dešavaju se različite kožne promjene u toku života.

”Ove godine odlučili smo da svojim pacijentima pružimo uslugu besplatnog savjetovanja o pravilnog njezi suhe ili oštećene kože, pogotovo kada se radi o koži stopala te preventivnim mjerama za očuvanje zdravlja kože u cilju očuvanja cjelokupne kvalitete života osoba koje boluju od dijabetesa.
Iskoristite ovu sedmicu za brigu o svom zdravlju, posjetite neku od naših poslovnica te osim vrijednosti šećera u krvi saznajte i kako da spriječite eventualne kožne komplikacije koje dijabetes nosi.” – stoji u objavi na zvaničnoj stranici Gradske apoteke. 


radiogracanica.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU