Svjetski dan izbjeglica: Pokažimo ljudima u pokretu da nisu sami

Povodom Svjetskog dana izbjeglica juče je na gradskom stadionu u Tuzli odigrana prva kriket utakmica između migranata i lokalnog stanovništva, te je održana izložba kreativnih radova nastala na radionicama psihosocijalne pomoći za migrante u sigurnim kućama 

Cilj ovog simboličnog događaja bio je da se ljudima koji su morali napustiti svoj dom i koji trebaju pomoć pokaže da nisu sami, saopćili su organizatori – Centar za pružanje usluga u zajednici PUŽ, Caritas BiH, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, Humanitarna organizacija Merhamet i Udruženje Snaga žene. 

Ove organizacije u okviru projekta Catholic Relief Servicea (CRS) „Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini” protekle dvije godine pomažu migrantima u Tuzli pružajući im smještaj, topli obrok, odjeću, usluge vešeraja, te psihosocijalnu pomoć. 

svjetski dan izbjeglica: pokažimo ljudima u pokretu da nisu sami
Svjetski dan izbjeglica: Pokažimo ljudima u pokretu da nisu sami

„Misija CRS-a je pružanje pomoći ljudima u nevolji, ali istodobno je važno da ranjivim grupama vratimo osjećaj dostojanstva. Nadamo se da ćemo im danas pružiti makar mali osjećaj doma”, kazala je Joanna Heil, predstavnica CRS-a za BiH. 

Kroz rad sa migrantima ove organizacije pokušavaju odgovoriti na sve njihove potrebe, pa su im tako nabavili i opremu za kriket, koji je jedan od omiljenih sportova izbjeglica iz Pakistana, pojašnjava Danijel Vasilj, menadžer PUŽ-a. 

„Udovoljili smo njihovoj želji da i u izbjeglištvu igraju sport koji vole”, dodao je. 

Jedan od inicijatora ideje za prvu kriket utakmicu je Pakistanac Shaban Ali Asghar, nekadašnji profesionalni igrač ovog sporta koji je nakon višegodišnjeg puta svoj novi život pronašao u našoj zemlji. Želja mu je da djecu u Tuzli uči kako da igraju kriket, te da oformi svoj tim. 

svjetski dan izbjeglica: pokažimo ljudima u pokretu da nisu sami
Svjetski dan izbjeglica: Pokažimo ljudima u pokretu da nisu sami

„Ovo je za nas prilika da se podsjetimo na stvari koje smo ostavili iza sebe. Mene podsjeća na prve utakmice kriketa koje sam gledao sa ocem, na prvo bacanje koje me brat učio, na moje prijatelje i moj Pakistan. Danas se osjećam sigurnim, okružen svima vama koji nas čuvate – osjećam kao da sam dio porodice”, kazao je Asghar. 

Kroz CRS-ov projekat tuzlanski Merhamet osigurava tople obroke za migrante u sigurnim kućama, a Caritas Bosne i Hercegovine preko Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasa biskupije Banja Luka usluge vešeraja u Tuzli i Bihaću. Osim toga, iznimno je važna i psihosocijalna pomoć za ljude koji na svom putu prolaze brojne teškoće, nasilje i gubitke. Podrška kroz edukativne i okupacione aktivnosti koju im pruža Udruženje Snaga žene, pomaže izbjeglicama da se lakše nose sa poteškoćama. 

„Potraga za novim, boljim i bezbjednijim životom, daleko od porodice i zemlje porijekla jedan je od najtežih životnih puteva na kojem se čovjek može naći. Veoma je važno da se oni koji su se našli na tom putu ne osjećaju sami i odbačeni”, kazala je dr. Branka Antić Stauber, direktorica Snaga žene.               

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica postavljena je i izložba radova koje su naslikali i izradili korisnici dvije sigurne kuće u okviru terapeutskih radionica.
    
Projekat „Interventna podrška izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini” finansiraju Latter Days Saint Charities (LDS), Austrijski Caritas i Catholic Relief Services. 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU