Davnašnja je tradicija da domaćini Svojata i okolina pažnju poklanjaju voćki zvanoj trešnja.Posebno ova godina je u znaku trešanja. Urod izuzetan.Za naše poznate ekologe doktore Muhameda Omerovića i Seada Noćajevića to je nagrada za njihove ekološke aktivnosti, da se nakon toliko uloženog napora malo i zaslade ovom izuzetnom voćkom.
“Trešnje su izuzetno rodile, one prve prispjevaju, zriju, poslije duge iscrpne zime. Što više ih trebamo konzumirati u svježem stanju, očiste organizam i pripreme ga sa novim imunim bioaktivnim tvarima. One su tu još koji dan, nude nam se same, svojom ljepotom i zdravljem ploda.Glavni problem im je ako ih ne pojedemo ovoh dana, plodovi će od kiše da pucaju, a onda će se naseliti patogeni u plodu”, kažu nam ovi naši poznati ekolozi.
Noćajević i Omerovića još poručuju da ih svaki dan jedemo jer je to prirodna riznica prirodnih nutritijenata.