Crna HronikaTaxi prevoz poskupio u Tuzli

Taxi prevoz poskupio u Tuzli

Nakon poskupljenja u Sarajevu, odluku o povećanju cijena usluga donijelo je i 150 taksi prijevoznika koji djeluju u Udruženju Tuzla taxi.

Shodno tome, start taksimetra sada košta tri marke, dok se svaki kilometar plaća marku i po, potvrđeno je za Klix.ba.

Na području Tuzle trenutno djeluje 350 taksi prijevoznika, od kojih je 150 u Udruženju Tuzla taxi, koje je ujedno najbrojnije, ali i najstarije u ovom gradu.Funkcioniraju po sistemu poziva, a od ove sedmice odlučili su izmijeniti stari cjenovnik po kojem je raniji start taksimetra koštao dvije i po marke, a svaki kilometar se naplaćivao marku.

“Prema novom cjenovniku, start košta tri marke, a kilometar se plaća jednu i po konvertibilnu marku. U našem radio sistemu vožnja po pozivu u užoj gradskoj zoni košta četiri marke do tri kilometra, a svaki dodatni kilometar se plaća po jednu marku”, kaže za Klix.ba Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla taxi.

Husić navodi da su tuzlanski taksi prijevoznici bili prinuđeni povećati cijene svojih usluga, istaknuvši da podršku s kantonalnog nivoa, u vidu subvencioniranja goriva za pola konvertibilne marke po litru, nisu dobili, uz obrazloženje da su se proglasili nenadležnim za takav vid pomoći. Zbog toga su ih, kako pojašnjava Husić, uputili na federalni nivo.

“Mi smo direktno vezani za cijene goriva i to je osnovni faktor zbog kojeg smo morali povećati cijene svojih usluga. Također, sada je znatno skuplje i održavanje vozila, kupovina guma, akumulatora i slično. S druge strane, svjesni smo svi da je i život sam po sebi sada skuplji, a to se odnosi i na taksi prijevoznike”, dodao je Husić.

Od ukupno 150 taksi prijevoznika koji djeluju u Udruženju Tuzla taxi, njih 76 isključivo radi u radio sistemu, a svoje usluge pružaju samo na telefonski poziv.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU