back to top

Tuzla: Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19

U Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla održan je okrugli sto na temu Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19.

Povod je obilježavanje je Svjetski dan mentalnog zdravlja, a organizator je bilo Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Feniks.

– Od vremena izolacije kada smo tek učili o kakvom oboljenju je riječ, kakve probleme donosi, prešli smo dosta dug put. Problemi koje je ova situacija izazvala ogledaju se na više različitih načina, kroz strah i opštu anksioznost koju je kreirala ova situacija, a i kroz čitav niz konkretanih simptoma koji ukazuju na poremećaj psihičke funkcije – izjavio je Bojan Šošić, član stručnog odbora Feniksa.

Tokom okruglog stola stručnjaci su kazali da je potrebno rano reagovati i reducirati vjerovatnoću obolijevanja. 

– Ovo je nastavak obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Ovdje možemo razmijeniti iskustva kako da očuvamo mentalno zdravlje našeg stanovništva. Više od godinu dana smo u uslovima pandemije, ekonomska situacija je teška, sve to doprinosi razvoju poremećaja psihičke funkcije – izjavio šef Centra za mentalno zdravlje prim.dr. Zlatko Kalabić.

Ovaj Centar je tokom pandemije maksimalno pružao usluge svojim pacijentima uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera. 

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU