back to top

Tuzla kreće u formiranje zrakoplovne jedinice uz nabavku helikoptera i dronova

U cilju unapređenja sigurnosnog sistema u Tuzlanskom kantonu upućena je inicijativa za formiranjem zrakoplovne jedinice, uz nabavku dronova i helikoptera, koji bi osim policiji bio na raspolaganju i svim ostalim strukturama zaštite, poput Civilne zaštite i Univerzitetskog kliničkog centra.

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Tuzlanskog kantona Muamer Zukić na posljednjoj sjednici tog zakonodavnog tijela uputio je inicijativu za izdvajanje novčanih sredstava u kantonalnom budžetu za iduću godinu, a koja bi bila usmjerena za kupovinu jednog helikoptera i većeg broja dronova. Uz to, Zukić je naveo i formiranje zrakoplovne jedinice koja u Tuzlanskom kantonu ne postoji.

“Inicijativa je usmjerena u tom pravcu kako bi stavka u budžetu bila formirana za nabavku helikoptera za potrebe policije, službe civilne zaštite i UKC-a Tuzla, dok bi dronovi bili korišteni u radu policijskih stanica u Tuzlanskom kantonu. Od Vlade TK, MUP-a TK te Uprave policije kroz inicijativu sam zatražio da naprave analizu i procjenu kroz koju bi se došlo do odabira modela helikoptera te dronova koji bi zadovoljili njihove potrebe. Tada ćemo znati tačan iznos novčanih sredstava koja su neophodna”, kazao je Zukić za Klix.ba.

Inače, Tuzlanski kanton je najmnogoljudnija regija u Federaciji BiH, a površinski je i jedan od najvećih u našoj državi te kao takav ne raspolaže helikopterom koji bi bio korišten u svrhu promptnog djelovanja u kontekstu zaštite stanovništva, ali i očuvanja sigurnosnog sistema.

“U ovoj nabavci možemo uzeti sve faktore poput broja stanovništva, površine kantona, ali i disperziju te konfiguraciju općina. Sada bismo se u konačnici uklopili u svaki standard i vjerujem da se od nas to i očekuje. Ovdje je bitan i normativni okvir, gdje bismo morali uspostaviti zrakoplovnu jedinicu, koja je u radnom nazivu, a struka će dati posljednju riječ u tom kontekstu. Ova jedinica bi okupljala ljude koji mogu upravljati helikopterom i dronovima. Tu već imamo određena iskstva i znanja, ali svakako je to potrebno podići na optimalan nivo”, pojašnjava nam Zukić.

On navodi da novčana sredstva ne bi trebala biti problem, zbog činjenice da će budžet Tuzlanskog kantona u narednoj godini biti veći, shodno povećanju prihodovne strane.

Aktuelna skupštinska većina u proteklom periodu svoje djelovanje usmjerila je posebno u jačanje sigurnosnog sistema u Tuzlanskom kantonu. Pored nabavke transportera i dodatnih službenih vozila za djelovanje policije na terenu, oni će uskoro dobiti i novo naoružanje, odnosno duge cijevi, a stigle su im i uniforme.

Na kraju vrijedi kazati da se u Kantonu Sarajevo prije nekoliko godina rodila ideja o formiranju helikopterske jedinice uz nabavku helikoptera, međutim sve je stopirano zbog tendera koji se odnosi na kupovinu letjelice.

Naime, u decembru 2022. godine MUP KS je objavio tender za nabavku helikoptera vrijednog 32 miliona KM. Procijenjena vrijednost nabavke je 27,7 miliona KM bez PDV-a, odnosno, 32,4 miliona KM sa uračunatim PDV-om. Međutim, 29. marta 2023. godine donijeta je odluka o poništenju postupka javne nabavke koja je međunarodnog karaktera.

(klix.ba/A..K/Foto: Ilustracija)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU