ObavijestiTuzla: Prijavite vaš objekat za iscrtavanje murala čija...

Tuzla: Prijavite vaš objekat za iscrtavanje murala čija boja “jede smog”

Grad Tuzla

Inicijativa za šumarstvo i okoliš (Forestry and Environmental Action) počela je sa aktivnostima na Projektu Ulovimo smog i zagađujuče čestice – umjetnost u funkciji unapređenja kvalitete zraka i podizanja javne svijesti stanovnika Grada Tuzla.

Jedna on aktivnosti Projekta je oslikavanje murala u Gradu Tuzli fotokatalitičkim bojama na bazi titanijum oksida (TiO2) koje imaju svojstvo apsorpcije polutanata iz zraka.

Ovako oslikani zidovi, kroz složene hemijske procese, neutrališu polutante iz zraka, pa se zbog toga ovi zidovi nazivaju konzumatori smoga, odnosno „smog eating“ zidovi.

Projekat ima za cilj prijenos inovativne i dobre evropske prakse i alata u smislu implementacije novog koncepta smanjenja aerozagađenja i unapređenja kvaliteta zraka na području Grada Tuzla, te unapređenja okoliša i javne svijesti po ovim pitanjima.

Iz ove organizacije su pozvali su građane nominuju privatne i javne građevine sa područja grada Tuzla za koje smatraju da bi bile pogodne lokacije za oslikavanje murala.

-Možda je to baš vaša zgrada, škola ili poslovni prostor koja može biti trajno ukrašena prekrasnim umjetničkim muralom u aranžmanu svjetski priznatog umjetnika iz ove oblasti – češko-kanadskog muraliste David Strauss-a. Prijava je vrlo jednostavna i za istu su potrebne samo osnovne informacije, te fotografija zgrade, zida i fasade uslikane iz neposredne blizine – poručili su iz FEA-e.

Aplikativni list sa podacima o nominovanoj zgradi najkasnije do 22.03. 2023. godine do 17:00 h. Detalje javnog poziva možete pronaći u Javnom pozivu. Kontakt broj za više informacija je +387 61 565 746. Po isteku roka javnog poziva, stručna komisija će izraditi rang listu te odabrati najpogodniju lokaciju/građevinu za oslikavanje murala.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU