TuzlaTuzla: Zašto je važno obilježavanje 4. aprila? (VIDEO)

Tuzla: Zašto je važno obilježavanje 4. aprila? (VIDEO)

U Tuzli je svečano obilježen 4. april, jedan od najvažnijih datuma za noviju historiju tog grada, kada je Skupština opštine Tuzla 1992. godine donijela odluku o organizaciji i pružanju otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu na području Tuzle. Tog dana su iz Tuzle poslane univerzalne poruke o potrebi suživota, koje u Tuzli žive svih ovih godina.

Odluka koja je donesena 4. aprila 1992. godine bila je značajna za odbranu cijele BiH, smatra Mehmed Bajrić, načelnik Stanice javne bezbjednosti Tuzla. U odluci se, između ostalog navodi, podsjeća, da su zabranjene sve paravojne formacije bez razlike o kome se radi.

  • Tuzla je se od tada borila za jedan građanski koncept ustrojenja Bosne i zato je šteta što to nije došlo dovoljno do Sarajeva, do Banja Luke do Mostara i da Tuzla bude urnek integracije BiH – dodaje Bajrić.

Odlukom tadašnje Skupštine opštine Tuzla 4. aprila, formirane su rezervne stanice milicije u svim mjesnim zajednicama, kojima se pridružilo nekoliko hiljada građana. To političko jedinstvo, pretvorilo se u odbrambeno jedinstvo cijelog grada.

  • 4. april je univerzalna vrijednost koja je i danas veoma bitna i koja šalje poruku da je moguć zajednički život da je moguće jedinstvo različitosti samo ako poštujemo ono što BiH jeste i što Tuzla jeste – kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

U povodu obilježavanja 4.aprila, na spomen obilježja na Slanoj Banji položeno je cvijeće i vijenici, te odata počast svim žrtvama rata. Održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća Tuzla.

rtvtk.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

spot_img