Tuzlaci zadovoljni turističkom sezonom: Panonska jezera posjetilo više od 300.000 gostiju

Tuzla se svrstala među najupečatljivije bh. turističke destinacije, a poseban rezultat ostvaren je u ljetnoj sezoni na izmaku. Turistički djelatnici već sumiraju rezultate, ističući da su im vreli mjeseci, s povećanim prilivom gostiju donijeli benefite.

Za razliku od lani kada im je pandemija koronavirusa nanijela štetu, tuzlanski ugostitelji, hotelijeri, ali i ostali turistički djelatnici ove ljetne sezone, bilježe izuzetno dobre rezultate.

Iz Turističke zajednice Tuzle za Klix.ba kažu da su veoma zadovoljni sezonom na izmaku, a takvom ambijetu su doprinijele prije svega povoljnije epidemiološke okolnosti, koje su bile preduslov za svaki vid djelovanja i rada u turizmu, a onda i veliki broj sunčanih i lijepih dana.

“Sve to je dovelo do toga da smo imali evidentan porast broja posjetilaca, a samim tim i veći promet u svim privrednim granama, koje su direktno i indirektno povezane sa turizmom. Poredeći ovu sezonu sa prošlogodišnjom, slobodno je možemo ocijeniti kao izuzetno uspješnom, u nadi da ćemo već naredne doseći sjajne rezultate iz 2019. godine”, kaže za Klix.ba Amra Jaganjac, voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Tuzle.

Povećan broj turističkih noćenja

S povećanim prilivom gostiju u Tuzli su svi imali osjetnu korist u svom radu. Ugostiteljski objekti su oni koju su usljed pandemije i restrikcija pretrpjeli najveće gubitke lani i ovog ljeta su imali priliku ponovo otvoriti vrata svojih poslovnica za goste, organizirati događaje zabavnog karaktera i samim tim ostvariti i veće prihode.

“Oni koji se bave pružanjem usluga smještaja su također ovog ljeta imali pune ruke posla. Čak smo i mi u Turističkoj zajednici u julu i augustu dobijali upite za asistenciju u pronalasku smještaja, jer su svi kapaciteti bili popunjeni. Najveći broj gostiju je, kao i prethodnih godina, iz BiH, pri čemu i tu bilježimo porast broja posjeta iz različitih gradova, čemu je zasigurno doprinijela sveobuhvatna kampanja promocije turističkih destinacija širom BiH i animiranje naših građana da barem dio svog odmora provedu upravo u BiH. Pored naših Bosanaca i Hercegovaca, tradicionalno imamo značaj broj gostiju iz Hrvatske i Srbije, čak je zabilježen porast broja organiziranih posjeta većih grupa, a zatim slijede gosti iz Austrije, Njemačke i drugih EU zemalja”, navodi Jaganjac.

Prema zvaničnim podacima iz polougodišnjeg izvještaja Turističke zajednice Tuzlanskog kantona za 2021., na području najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH je zabilježeno 38.699 noćenja, od čega je 16.097 u Tuzli, što je i najveći broj noćenja po općinama/gradovima.

“Bitno je napomenuti i da su sva noćenja u Tuzli bila turistička, koja su podrazumijevala i uplatu boravišne takse. Dakle, prema ovim podacima za prvih šest mjeseci ove godine, broj dolazaka turista na Tuzlanskom kantonu je veći za 30,7 posto, a broj noćenja za 19,3 posto u odnosu na isti period prošle godine. Kada govorimo o zvanično prijavljenim noćenjima, tu je došlo do povećanja uplata boravišne takse u odnosu na prethodnu godinu za 31,47 posto, shodno povećanju broja dolazaka i noćenja”, pojašnjava Jaganjac.

Najviše boravišne takse u TK dolazi iz Tuzle sa 60 posto, zatim slijede Srebrenik sa 16,7 posto i Lukavac sa 14,1 posto.

“Juli i august 2021. su potom bili mjeseci s najvećim prilivom gostiju, tako da je samo u mjesecu julu u Tuzli zabilježeno 5.938 turističkih noćenja, prema zvanično prijavljenim podacima. Stvarni broj gostiju i noćenja je zasigurno puno veći, s obzirom da i dalje ima veliki broj gostiju čiji boravak ne bude prijavljen”, dodaje Jaganjac.

Bez kompleksa panonskih jezera Tuzlaci danas o svom gradu ne bi mogli govoriti kao o turističkoj destinaciji.

“Panonska jezera su turistička atrakcija, ne samo u BiH, nego i šire, jer samo u Tuzli u samom srcu grada imate kompleks slanih jezera sa slanim slapovima, Arheološkim parkom, dječijim zabavnim parkom, te mnogim drugim ugostiteljskim i zabavnim sadržajima”, naglašava Jaganjac.

Panonska jezera napunilo više od 300.000 gostiju

Također i ovaj kompleks ostvario je dobre rezultate shodno tome da je zabilježeno više od 50 sunčanih dana, a kako je za Klix.ba potvrdio direktor Javnog komunalnog preduzeća Pannonica Maid Porobić, od početka ljetne sezone do danas zabilježeno je više od 300.000 gostiju koji su kupili ulaznice.

“Broj posjeta je na nivou 2019., a poredeći s prošlom godinom koja je bila katastrofalna, ova je za nas bila uspješna. Nadamo da ćemo i u septembru produžiti naš rad u podsezonskom periodu. Imamo iskustva od prošle godine, kada smo radili do sredine novembra u smislu otvorenosti kompleksa i mogućnosti šetnji, uz korištenje slanih slapova kao inhalacionog centra te se nadamo da ćemo isti slučaj zabilježiti i sada”, kaže nam Porobić.

Povećan broj posjeta panonskim jezerima svakako je doprinio poboljšanju ekonomske stabilnosti koja je lani bila poljuljana usljed pandemije koronavirusa.

“Ako gledamo samo na ovaj ljetni dio sezone, možemo reći da je ona bila veoma uspješna. Nadamo se da će i godina na kraju biti uspješna jer ona nije završena, s obzirom na to da se finansijski pregled radi sa 31. decembrom. Ispred nas je sada zimska sezona koja treba dati svoje rezultate”, naveo je Porobić.

Pored panonskih jezera, Tuzlu krase i najveći trg u Bosni i Hercegovini, odnosno Trg Slobode, zatim Soni trg, Gradski park sa spomenikom prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću te kameni obelisk sa tekstom Povelje Kulina bana.

Iz Turističke zajednice Tuzle naveli su i to da se mnogi posjetioci zanimaju i za obilazak Međunarodne galerije portreta, koja u svom fundusu ima više od 5.000 umjetničkih djela, kao i Međunarodni atelje, kojeg je iza sebe ostavio jedan od najznačajnijih bh. umjetnika, akademski slikar Ismet Mujezinović.

Spomenici Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću, su također ono što morate vidjeti u Tuzli, koja je prema riječima turističkih djelatnika, zaista interesantna kao “city break” destinacija u kojoj se posjetioci u prosjeku zadržavaju dva dana.

(Izvor: Klix/Armin Kendić)

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU