Tuzlanski kanton: Cijepljenje se odvija sporo, građani nedovoljno zainteresirani

Proces vakcinacije u Tuzlanskom kantonu, u kojem je bio veliki broj smrtnih slučajeva, i dalje je spor. Sada ne, zbog nedostatka vakcina, nego zbog smanjene zainteresovanosti građana.

Do prije samo mjesec u Tuzlanskom kantonu ključni problem je bio nedostatka cjepiva. Sada ih ima dovoljno, ali građani nisu zainteresirani za cijepljenje. Liječnici su zbog toga zabrinuti.

NIJAZ TIHIĆ, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla

“Ovo je idealna prilika da svi iskoriste priliku za vakcinisanje u ovom periodu kada je relativno povoljna epidemiološka situacija. Očekujemo da će biti nepovoljnija u septembru.“

Problem je što sve veći broj građana želi birati vakcinu i odbija primiti Astrazeneku. Liječnici apeliraju da takav pristup procesu vakcinacije nije dobar.

SANJA ERCEGOVIĆ, Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju UKC-a Tuzla

„Ja sam lično vakcinisana 13. marta i revakcinisana u maju. Suprug koji je također uposlenik Kliničkog centra je isto tako vakcinisan. Uglavnom smo radili s tri vrste vakcina. To je Astrazeneka, Fajzer i Sinovak. Naša su iskustva su bila veoma pozitivna. Dakle, imali smo određene uobičajene reakcije, ali težih akutnih reakcija nismo imali.“

Došli smo pred Dom zdravlja u Tuzli, među građane i pitali ih biraju li cjepiva?

ANKETA

„Nisam zainteresovan, nisam još ni pozivan. Nisam još načisto šta bi radio.“

„Ja sam slučajno naišla i bila je Fajzerova. Nisam birala i ne bih birala. Djeca su otišla u Beograd i tamo su se vakcinisala. Bila je kineska. Međutim, nikakve reakcije iako su pričali da ta nije dobra. Naprotiv.”

Do kraja prošlog tjedna u TK je stiglo 66 tisuća vakcina koje su uglavnom upotrijebljene. Velik broj građana već je vakcinisan u Srbiji, ali o tome ovo Ministarstvo nema podatke. Uskoro očekuju masovnu vakcinaciju.

Iako se već najavljuju treće doze cjepiva, pa i ozbiljno se govori o tome da će proces cijepljenja biti kao poput onog za sezonsku gripu, svake godine, naši sugovornici suglasni su da cjepivo nema alternativu te da će spriječiti najteže oblike kliničke slike. (BHRT)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU