Tuzlanski policajci godinama čekaju bolji status: Najviše rade, najmanju platu imaju

Policijski službenici u Tuzlanskom kantonu i dalje se nalaze na dnu ljestvice po visini plaća u odnosu na ostale kolege u Federaciji BiH. Nasuprot tome, po obimu posla su u samom vrhu, zbog čega su opravdani zahtjevi prema nadležnima.

Vlada Tuzlanskog kantona još uvijek nije potpisala kolektivni ugovor sa policijskim službenicima u tom kantonu, a uskoro ističe i sporazum koji je od ranije na snazi, i na osnovu kojeg se vrši ostvarivanje elemenata radno-pravnog statusa.

Nazire se rješenje

U Sindikatu Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) trenutno su optimističnog stava da bi pregovori koji traju nekoliko mjeseci uskoro mogli biti završeni, odnosno okončani dogovorom koji će ih po visini mjesečnih plaća optimalno približiti policajcima u drugim kantonima.

“Iako kolektivni ugovor još uvijek nije potpisan, prava koja su definisana tim dokumentom, poput isplate naknade za prijevoz, topli obrok i regres, nama nisu uskraćena. Mi smo sa vladinom komisijom u dva navrata produžavali sporazum, a shodno trenutnom ambijentu očekujemo da će konačni kolektivni ugovor uskoro biti potpisan”, kaže nam predsjednik Sindikata MUP-a TK Hasan Alić.

Prema Alićevim riječima, kroz svoj zahtjev, policijski službenici od Kantonalne vlade traže izjednačavanje plaće sa ostalim budžetskim korisnicima u Tuzlanskom kantonu, među kojima su državni službenici namještenici i zaposleni u prosvjeti. To bi ih, barem u određenoj mjeri približilo kolegama u ostalim kantonima.

Inače, u Federaciji Bosne i Hercegovine prije 11 godina donesen je Zakon o plaćama policijskih i službenika namještenika, a njegova završna odredba kaže da su svi kantoni obavezni u roku od 90 dana uskladiti svoje propise, što je presudom naknadno potvrdio i Federalni ustavni sud.

To se do danas u Tuzlanskom kantonu nije dogodilo, međutim, kako Alić navodi, kantonalni zakon već se nalazi u pripremi.

“Njegov prednacrt je izrađen i mi očekujemo da će on uskoro biti predmet razmatranja Kantonalne vlade. Nakon što bude usvojen kolektivni ugovor, vladi će biti lako donijeti spomenuti zakon jer on vjerovatno neće nametati neka nova finansijska izdvajanja iz kantonalnog budžeta”, nastavlja Alić.

Više vrijedi policajac u Sarajevu nego u Tuzli

Shodno trenutnom statusu, policijski službenik u najmnogoljudnijem kantonu, koji ima čin policajca prima osnovnu plaću od 698 KM, dok za isti posao njegov kolega u Sarajevu dobija 250 maraka više.

U odnosu na platnu ljestvicu, policijski službenici u Tuzlanskom kantonu nalaze se na samom vrhu po obimu posla, shodno veličini te regije i broju stanovništva. Situaciju je dodatno usložnila i pojava pandemije koronavirusa, ali i migrantska kriza koja je sa sobom donijela nove izazove i dodatne radne obaveze “čuvarima javnog reda i mira”.

“Sve su to izazovi sa kojima se suočavamo, uz redovne poslove i obaveze koje su naša svakodnevnica. U prevodu, nije lako biti policijski službenik, posebno u trenutku kada imate nedovoljna materijalna primanja. Sada smo sigurno jedan od najopterećenijih kantona kada je rječ o obimu posla i stoga zaslužujemo biti u vrhu kada su u pitanju materijalna sredstva. To nam je prioritet za rješavanje, u odnosu na sve ostale tehničke stvari”, naveo je Alić.

Kao i u svim ostalim branšama, iz redova tuzlanske policije u proteklom periodu otišao je određeni broj službenika, koji svoje bolje sutra traže u Njemačkoj ili nekoj drugoj razvijenoj evropskoj zemlji.

(Klix/A.K.)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Una
Unahttps://eNovosti.ba
Una je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati najnovije vijesti iz Tuzle i ostalih gradova.

DRUGI UPRAVO ČITAJU