back to top

Tuzli prijeti nevrijeme, nadležni savjetuju građane kako da se zaštite

Zbog prijetnje nevremenom Služba civilne zaštite Tuzle za područje toga grada izdala je narandžasto upozorenje koje stupa na snagu večeras od 21 sat i trajat će do subote do 18 sati. Građane su pozvali na oprez, uz poduzimanje mjera zaštite.

Kako je pojašnjeno, narandžasto upozorenje je izadato zbog očekivanih jakih udara vjetra južnog smjera, zbog čega je potrebno preduzeti mjere opreza i pratiti vremensku prognozu zbog mogućnih neželjenih događaja.

Civilna zaštita apeluje da građani u slučaju jakih udara vjetra provode mjere samozaštite i izbjegavaju sklanjanje ispod visokih izoliranih stabala na otvorenom i parkiranje automobila, zbog mogućeg loma grana i stabala. Kako kažu, nikada nemojte stajati ispod visokog drveća na otvorenom prostoru.

“Ne preporučuje se stajanje pokraj prozora, otvorenih vrata, metalnih stubova i predmeta kao što su slavine, utičnice i električni prekidači, kao ni korištenje telefona i mobitela tokom oluje. Potrebno je isključiti sve električne uređaje, izbjegavati osamljena stabla i rub šume, nošenje metalnih predmeta te izbjegavati boravak u blizini strujnih vodova i dalekovoda”, napisano je.

Kako je navedeno u instrukcijama, u slučaju nevremena potrebno se skloniti od bilo kakvih visokih objekata i imati u vidu da je sigurno rastojanje jednako visini objekta.

Nemojte stajati uspravno, čučnite ili se makar sagnite, ne dodirujući zemlju rukama, a u slučaju nastanka određene opasnosti i ugrožavanja ljudskih života što hitnije pozvati Operativni centar civilne zaštite na 121, Operativni centar MUP-a Tuzlanskog kantona na 122, Vatrogasce na 123 ili Službu hitne medicinske pomoći na 124.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU