U BKC TK od 15. septembra Dani sjećanja na Nedžada Ibrišimovića

Desetu godišnjicu smrti Nedžada Ibrišimovića, jednog od najvećih bh. književnika, te slikara i publiciste, Bosanski kulturni cenar Tuzlanskog kantona obilježit će višednevnom manifestacijom koja počinje 15. septembra.

Bosanski kulturni centar će kroz postavku predstave “Kuća bez vrata”, zatim izložbom Ibrišimovićevih skulptura i likovnih djela, te panel diskusijom o liku i djelu, dati doprinos čuvanju od zaborava uspomene na Nedžada Ibrišimovića.

-Izložba je dio priče koju Bosanski kulturni centar priprema od početka godine, a kojom želimo dati svoj doprinos u sjećanju na Nedžada Ibrišimovića kao velikog čovjeka i patriotu, ali i na širok i vrijedan opus koji je ostavio u bh. književnosti i umjetnosti. Dio izložbe koja najvećim dijelom ima dokumentarističku ulogu bit će Ibrišimovićevi crteži, skulpture, njegove knjige u raznim izdanjima, rukopisi i drugi predmeti koji će posjetiteljima svih događaja u okviru ove manifestacije približiti ono što je stvarao Nedžad Ibrišimović – rekao je rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK Hari Ejubović, rukovodilac galerijsko-scenskih poslova u JU BKC TK.

Drugi događaj u okviru BKC-ovih “Dana Nedžada Ibrišimovića“ je panel diskusija o liku i djelu Nedžada Ibrišimovića, o kome će govoriti njegovi savremenici, a događaj će se održati u prostoru tuzlanskog BKC-a, 22. septembra.

Centralni događaj je predstava “Kuća bez vrata”, koja je nastala po motivima Ibrišimovićeve pripovjetke “Kuća zatvorenih vrata“, a koja će premijerno biti izvedena 25. septembra u Velikoj BKC TK.

Dramaturgiju i režiju potpisuje Gradimir Gojer, a mladu glumačku postavu u predstavi čine Alisa Brkić, Samina Mujkanović, Faruk Uščuplić, Damir Altumbabić i Damir Mahmutović.

Nosilac projekta “Kuća bez vrata” koji objedinjuje sve navedene događaje je Bosanski kulturni centar TK, a koproducenti su JU Centar za kulturu i informisanje Banovići, JU BKC Živinice, UG Stara Škola i UG ToldArt. Pokrovitelji su Ministarstvo za kulturu sport i mlade TK, Općina Banovići, Grad Živinice, Grad Tuzla, JP BH Pošta, a podršku realizaciji projekta su dali i Meli voda, te City Cars rent a car Tuzla.

Nedžad Ibrišimović rođen je 20. oktobra 1940. godine u Sarajevu. Pohađao je srednju školu za primjenjene umjetnosti, odsjek vajarstvo, a diplomirao je na studiju filozofije u Sarajevu. Bio je pripovjedač, romansijer, dramski pisac, pjesnik, esejista, publicista i vajar. Prevođen je na turski, engleski, češki albanski, španski, arapski, francuski, njemački i italijanski jezik. Bio je urednik u listovima “Naši dani” i “Oslobođenje”.

Autor je više od 20 štampanih izdanja i radio drama, a od 1982. do 2000. imao je deset samostalnih izložbi. Bio je predsjednik Udruženja pisaca BiH, član Udruženja likovnih umjetnika BiH, dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Umro je 15. septembra 2011. godine u Sarajevu u 71. godini života, saopćeno je iz Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU