back to top

U Domu kulture u Srebreniku održana predstava “Taximetar”

U velikoj sali Doma kulture u Srebreniku sinoć je odigrana komedija Taximetar, prema tekstu Gorana Vojnovića, a u kojoj su vrhunske uloge ostvarili  Irfan Ribić i Aleksandar Seksan.

Smještajući svog junaka na ulicu, u taksi, Vojnović se kroz njegove interakcije s raznim klijentima dotiče brojnih problematičnih tačaka u društvu. Predstava je sastavljena od kratkih sličica stvarnosti koje zajedno čine fresku svijeta u kojemu se svi prepoznajemo. Lik Gorana, poštenog taksiste, čovjeka u srednjim godinama glumio je Aleksandar Seksan, a Irfan Ribić je igrao čak 10 potpuno različitih likova i karaktera.

Velika vrijednost ovog teksta je što u njihovom, krajnje nekorektnom političkom diskursu, razotkrivaju svakodnevne predrasude prikrivene u preuzetim uvjerenjima, općim mjestima društvenih predrasuda, koje obično niko ne dovodi u pitanje, osim ako se i sam ne nađe u istim problemima.

Radnja prati šta se događa taksisti na ulicama, dok se u njegovom taksiju vozi mnoštvo različitih karaktera, od konceptualnog umjetnika, preko tajanstvene dame koja to nije, bivšeg pankera,  pasioniranog demonstranta te drugih likova kroz koje se reflektuju problemi i frustracije vremena u kojem živimo.

www.radiosrebrenik.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU