U evidenciji Biroa za zapošljavanje Srebrenik 6397 nezaposlenih

Među nezaposlenima u Srebreniku najviše je nekvalifikovanih radnika. Naime, kako saznajemo od Sanele Husejnović, šefice Biroa za zapošljavanje Srebrenik evidentirano je ukupno 6397 osoba koje traže posao, od čega 4165 žena.

VSS – 335

VŠS – 10

SSS – 1496

VKV – 9

KV – 2291

PKV – 97

NKV – 2159

Na Birou za zapošljavanje Srebrenik, prema zadnjem izvještajnom periodu za august mjesec najzastupljenija su sljedeća zanimanja: KV – Prodavač, kuhar, frizer, vozač i automehaničar.

SSS – Ekonimski i mašinski tehničar, poslovni sekretar, medicinska sestra – tehničar, maturant gimnazije

Više stručno obrazovanje – Ekonomista, pravnik, inž. prehrambene i tekstilne tehnologije

VSS – Dipl. ekonomista, dipl. pravnik, prof. razredne nastave, pedagog i socijalni radnik.

Potražnja obrazovnih ustanova je najveća za profesorima njemačkog jezika, likovne i muzičke umjetnosti i inž. elektotehnike.

-” Što se tiče projekata sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja koje finansira FZZZ preko Službe za zapošljavanje TK, najveći dio posla obavlja upravo biro. Informišemo nezaposlene osobe zainteresovane za registraciju djelatnosti, objašnjavamo postupak apliciranja, dostavljamo dokumentaciju službi, informišemo poslodavce.

Veliki broj mladih svoje obrte je registrovalo putem projekta “Start- up poduzetništvo za mlade”. Takođe sarađujemo i pružamo podršku mladima, zajedno s Investicijskom fondacijom “Impact”, čiji je javni poziv okončan kraje4m augusta i kreće s radionicama i projektima mladih koji tek treba da registruju djelatnost, kao i onih koji su već registrovani.

Takođe vršimo posredovanje između poslodavaca i nezaposlenih osoba. Najčešće su to poslodavci iz oblasti građevinarstva, proizvodnje PVC stolarije i obuće, krojenja i šivenja. Posredujemo, takođe, za domove zdravlja, apoteke, privatne zdravstvene ustanove, domove za stare osobe”, ističe šefica Biroa za zapošljavanje Sanela Husejnović.

www.radiosrebrenik.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU