back to top

U Gračanici održana sjednica Asocijacije peradara-živinara BiH –

Analiza događaja, aktivnosti i zadataka u prethodna tri mjeseca bila je tema 21. sjednica Koordinacionog odbora peradara živinara Bosne i Hercegovine  održane danas u Gračanici.

Koordinaciono tjelo je imalo niz sastanaka sa entitetskim ministarstvima, sa uredom za veterinarstvo vezano za nastavak aktivnosti po pitanju izvoza konzumnih, rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića. “Naša želja i volja je da u što skorijem vremenu omogućimo i tim proizvodima da se nađu na policama Evropske unije.” – kazao je Edin Jabandžić predsjedavajući Koordinacionog odbora.

Cilj koordinacije peradara je ubrzanje izvoza što bi uticalo na dalji razvoj peradarstva u Bosni i Hercegovini. Jedna od tema bila je i podsticajna politika.

Trenutna opća privredna klima je na nezavidnoj razini tvrdi Pero Nikić – predsjednik Udruženja peradara Federacije.

Peradari sa područja Gračanice imaju ukupni poticaj od 25 feninga po kljunu računajući poticaje sa svih nivoa vlasti. Tuzlanski kanton je ranije bio vodeći u proizvodnji pilećeg mesa, sada su to Opština Visoko i Zeničko-dobojski kanton, razlog su mali proizvodni objekti tvrdi Mevludin Kahvedžić predsjednik Udruženja peradara TK.

Peradari se nalaze u nezavidnoj situaciji ali se trude da kroz dialog sa institucijama pronađu željena rješenja a to je rast poticajne politike skladno povećanju budžeta za poljoprivredu.

u gračanici održana sjednica asocijacije peradara-živinara bih –u gračanici održana sjednica asocijacije peradara-živinara bih –


radiogracanica.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU