U Gradačcu će se održati 5. međunarodni sajam pčelarstva | .

u gradačcu će se održati 5. međunarodni sajam pčelarstva | .


Na ovogodišnjem Sajmu šljive u Gradačcu, kao podsajamska manifestacija, održat će se 5. međunarodni sajam pčelarstva „Gradačac 2022“. Organizator je Udruženje pčelara “Pčela” Gradačac. Sajam pčelarstva će trajati od 24. do 27. avgusta na platou sportske dvorane.

 

Ove godine, u četiri dana sajma, predstavit će se oko 30 izlagača, pčelara i proizvođača pčelarske opreme iz Bosne i Hercegovine i susjednih država. Kao i prethodnih godina bit će održana predavanja i dodijeljene medalje i diplome za najuspješnije pčelare.

 

Do sada je na analizu dostavljeno oko 180 uzoraka. Hemijska i senzorna analiza dostavljenih uzoraka meda vrši se na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Najbolje ocijenjene medove u kategorijama bagrem, lipa, livada, medljika i drugi, ćemo nagraditi peharima, medaljama i diplomama. Poseban pehar će biti uručen za najbolje ocijenjeni uzorak meda, ističe Mirsad Delibašić, predsjednik Udruženja pčelara “Pčela” Gradačac.

 

Pčelari ističu da je ova godina po prinosima bila bolja od prethodne tri, ali da to neće moći nadoknaditi gubitke koje su imali u periodu od 2019. do 2021. godine.

 

I pored tih gubitaka na ovogodišnjem sajmu pčelarstva, koji je osim izložbenog i prodajnog karaktera, za posjetioce i kupce će biti prodaja meda po povoljnijim sajamskim cijenama, ističe Delibašić.

 

UP “Pčela” Gradačac ima 134 člana i u posljednjih pet godina je u stalnoj ekspanziji. Ove godine je za sve članove Udruženja koji su platili članarinu za 2021. i 2022. godinu obezbjeđena oprema, pčelarska bluza i rukavice sa ispisanim logom Udruženja.

 

Trenutno se vode aktivnosti na brendiranju gradačakog bagremovog meda.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU