U Muzeju istočne Bosne otvorena izložba o formiranju Drugog korpusa A RBIH

U Galeriji Muzeja istočne Bosne postavljeno je oko 300 fotografija koje su hronološki poredane od pripreme, početka, pa do kraja rata u BIH. Riječ je o dokumentarnoj izložbi o ratnom putu jedinica 2. Korpusa Armije Republike BiH, koju je danas otvorio Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

“Ovo je nažalost jedinstven slučaj da naši učenici, naši đaci imaju priliku da prođu kroz ove fotografije, jer dosta ovih fotografija uopšte ne postoji ni na neetu, niti ih bilo gdje možete naći. Napravljena je retrospektiva, gdje vi imate fotografija od osnivanja Korpusa, pa do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ja bih iskoristio priliku da pozovem sve mlade da dođu u Muzej i da vide ovu izložbu”, kazao je Zoran Blagojević, ministar za boračka pitanja TK.

Autor izložbe Nermin Ibrić, istakao je da su izložene fotografije od 15. maja, 1992 godine, fotografije o značajnim bitkama pripadnika Drugog korpusa, do formiranja ratnog suda, uspjeha ljekara UKC- a, a završava fotografijama tri heroja Odbrambeno oslobodilačkog rata i fotografijama Spomen obilježja Lijljan na koti Bandera kod Gradačca

“Radi se o fotografijama, o fotografijama dokumenata o ratnoj štampi i ova izložba pokazuje od samog početka one mjesece pripreme agresijena BIH, početak agresije, organizovanje odbrane BIH, preko jedinica Patriotske lige, kasnije Teritorijalne odbrane i kasnije, konačno formiranje Drugog korpusa ARBiH”, rekao je Nermin Ibrić, autor izložbe i kustos u Muzeju istočne Bosne Tuzla.

Cilj izložbe je da se prije svega mladi upoznaju o ratnim dešavanjima na ovom području, odnosno o ratnom putu pripadnika ovog korpusa,koji je odbranio najveći dio slobodne teritorije. To je Korpus čija se zona odgovornosti protezala na 28 općina sjeveroistočne i istočne Bosne, te dijelom Posavine.

Izložba je dio zvaničnog programa obilježavanja 30. godišnjice Drugog korpusa AR BIH u oganizaciji Saveza RVI TK i Vlade TK. Izložba dokumentarnih fotografija bit će postavljena i narednih dana u Muzeju Istočne Bosne u Tuzli.

The post U Muzeju istočne Bosne otvorena izložba o formiranju Drugog korpusa A RBIH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU