U nastavku operativne akcije ‘Hum 2’ u Tuzli uhapšene dvije osobe, među njima i advokat

U nastavku operativne akcije “Hum 2“ danas su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, a shodno naredbi Suda u Mostaru, izvršeni pretresi na području Tuzlanskog kantona i tom prilikom su slobode lišene dvije osobe inicijala S.S. (1981.) iz Tuzle i R.V. (2001.) iz Čapljine.

Lišene su slobode zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela “udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi s krivičnim djelom “davanje lažnog iskaza“, a u vezi sa krivičnim djelom “podstrekavanje“ i krivičnog djela “sprečavanje dokazivanja“.

Osumnjičene osobe su svjesno i sa htijenjem po uputama i planovima optuženog S.Đ. postali članovi grupe koju je on osnovao, te s jasnom podijeljenim ulogama djelovali po njegovim upurama s ciljem da činjenjem krivičnih djela utječu na postupak koji se vodi protiv optuženog S.Đ. pred Kantonalnim sudom u Mostaru.

Osumnjičeni su prijavljivali, odnosno podstrekavali druge na lažno prijavljivanje osoba za koje su znali da nisu počinili krivično djelo koje prijavljuju, u korist optuženog S.Đ.

Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade u prostorijama Federalne uprave policije (FUP) predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju dalje aktivnosti na dokumentovanju predmetnih krivičnih djela i lica koja se dovode u vezu sa istim, saopćeno je iz FUP-a.

Fena

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU