back to top

U općini Sapna prijeti pojava novih klizišta koja su i dosad nanijela štete u više mjesnih zajednica |

U općini Sapna prijeti pojava novih klizišta koja su se od subote aktivirala u više mjesnih zajednica usljed obilne kiše i vodenih bujica.

Izlijevanje rijeke Munjače prije dva dana uzrokovalo je štete na stambenim objektima mjesne zajednice Međeđa i na putnoj infrastrukturi Sapna – Kalesija.

Dosadašnja klizišta prekinula su glavni vodovod prema mjesnim zajednicama Vitinica i Goduš, pa komunalci pokušavaju sanirati stanje, dok se stanovnici snabdijevaju iz lokalnih izvorišta.

Na putu Sapna – Kalesija, komunalci trenutno čiste teren, a vozači koriste alternativni pravac Međeđa – Kobilići – Sapna, potvrdili su za Fenu općinski načelnik Zudin Mahmutović i Mirzet Halilović iz općinske službe Civilne zaštite.

Procjene šteta od subote, kad su nevolje počele, stalno variraju jer padavine i nova klizišta nanose dodatne nevolje.

– Trenutno kiša ne pada i vodotoci su opali. Traje sanacija onoga što se da sanirati, ali neizvjesno je koliko će takva situacija potrajati – kažu Mahmutović i Halilović.

Zasad najviše prijete moguća nova klizišta kojih je i dosad bilo u sve većem broju u više mjesnih zajednica te je oštećen veliki dio lokalnih puteva. O ugroženosti usjeva padavinama suvišno je  govoriti.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU