U Srebreniku obilježena 32. godišnjica mobilizacije milicije

U Srebreniku je jučer u organizaciiji udruženja „Policajci Srebrenika 191. 1995.“ upriličena svečanost u povodu obilježavanja 32. godišnjice od mobilizacije milicije-policije Republike Bosne i Hercegovine, a uz prisustvo velikog broja bivših i sadašnjih policajaca, predstavnika boračkih udruženja i gradonačelnika Srebrenika Adnana Bjelića i njegovih saradnika iz Gradske uprave.

Obilježavanje je počelo polaganjem cvijeća na spomen ploču poginulim srebreničkim policajcima u krugu Policijske stanice u Srebreniku. Cvijeće je položeno i na centralnom obilježju šehidima i poginulim borcima u centru grada, kao i na Spomen kosturnici u gradskom parku. Nakon polaganja cvijeća u Domu kulture u Srebreniku održana je svečana akademija, a za doprinos i pomoć u radu Udruženja uručena su prigodna priznanja.

Obilježavanje 32. godišnjice mobilizacije policije RBiH završeno je posjetom planinarskom domu “Lipici” na Majevici, gdje je uz svečani ručak nastavljeno druženje članova Udruženja i gostiju koji su svojim prisustvom uveličali pomenutu svečanost.

Podsjećamo, prije 32 godine, na dan 19.09.1991. godine, zbog značajno narušene bezbjednosne situacije, Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine donijelo je jednoglasnu Odluku kojom je naredilo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine mobilizaciju cjelokupnog sastava milicije s ciljem zaštite integriteta i suvereniteta, polaganje vijenacazaštite lične i imovinske sigurnosti svih građana. Pomenuta Odluka, 19. septembar 1991. godine određuje za jedan od najznačajnih datuma moderne povijesti naše zemlje.

“U to vrijeme bili smo jedina organizovana, nedovoljno opremljena i naoružana ali jako motivisana i opredijeljena formacija za obavljanje poslova i datih ciljeva. Danonoćno smo obezbjeđivali sve važnije komunikacije, objekte te obezbjeđivali normalno funkcionisanje vlasti u jako otežanim uslovima na terenu, jer se ratna psihoza a potom i dejstva polako prenosili i na prostor Bosne i Hercegovine. Povlačenje tzv. JNA iz Slovenije i Hrvatske i njihovih vojnih efektiva, te njihovo razmještanje u mjesta i na prostore koji su bili većinski naseljeni stanovništvom srpske nacionalnosti, te otvoreno naoružavanje stanovništva srpske nacionalnosti, su dodatno ulijevali strah i zebnju među ostalim stanovništvom” – navode iz Udruženja “Policajci Srebrenika 1991.-1995.”.

www.radiosrebrenik.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU