back to top

U TK od naredne školske godine plaćeno osiguranje i naknada na praktičnoj nastavi

U Tuzlanskom kantonu potpisan Pravilnik o praktičnoj nastavi.

Jučerašnjim potpisivanjem Pravilnika o praktičnoj nastavi otvoren je put ka dualnom obrazovanju na području Tuzlanskog kantona i uređena oblast kojom će od sljedeće školske godine učenicima stručnih škola biti plaćeno osiguranje i naknada na praktičnoj nastavi.

Pravilnik je potpisao ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović u prisustvu predsjednika Kantonalne privredne komore TK Nedreta Kikanovića, direktora srednjih tehničkih i stručnih škola i zainteresovanih privrednika sa područja TK.

Ministarstvo obrazovanja i nauke TK posebnu pažnju posvećuje stručnom obrazovanju, kazao je ovom prilikom ministar Omerović naglasivši da je i sama činjenica da je događaj organizovan u Privrednoj komori indikator želje za saradnjom sa privrednicima.

„Fleksibinost u prilagođavanju nastavnih planova i programa, kao i upisnih kvota potrebama poslodavaca odnosno potrebama tržištu rada izuzetno nam je važna. Pravilnik također predstavlja predstavlja osnov da učenici mogu dobiti naknadu. Da poslodavci učenicima mogu isplatiti naknadu za praksu. A to znači da poslodavac sebi u 2. ili 3. razredu stručne škole priprema radnike koji će nakon okončanja stručnog obrazovanja moći da pristupe tržištu rada. Ovaj pravilnik je samo jedan u nizu koraka. Mi ćemo dalje nastaviti sa jačanjem i radom u pravcu srednjeg stručnog obrazovanja kakvo je u zemljama centralne Evrope“, kazao je ministar Omerović.

Danas prezentovanim pravilnikom uređeni su uslovi, oblici, metode i postupci izvođenja praktične nastave u srednjim tehničkim i stručnim školama, ustanovama, kao i poslovnim subjektima.

Također je regulisano vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem praktične nastave koja se izvodi u školama i kod poslovnih subjekata te uređena finansijska pitanja koja uključuju mogućnosti isplate nagrade za učenike, kao i osiguranje učenika.

Prema riječima predsjednika KPK Kikanovića: „Ovaj pravilnik daje priliku privrednicima TK da u sistemu stručne prakse sebi pripreme nove kadrove za budućnost. Pravilnik reguliše ono što je bilo problematično a to je osiguranje jer privrednici to nisu mogli platiti. To je sada definisano i Ministarstvo je preuzelo plaćanje osiguranja za učenike na praksi a ostavljena je i mogućnost privredniku da može isplatiti učenicima naknadu što će sigurno privrednici prihvatiti.“

Direktor Mješovite srednje građevinsko-geodetske škole Tuzla Kadrija Ibišević naglašava da je ovim riješen problem sigurnosti učenika na praksi i za škole i za poslodavce jer je Ministarstvo obrazovanja i nauke TK na sebe preuzelo plaćanje učeničkih osiguranja.

„Nadam se da će ovaj pravilnik izdići obrazovanje na jedan viši nivo i da ćemo doći u situaciju djeca mogu puno više znanja steći na gradilištu, na konkretnim radovima, u odnosu na ono što smo do sada imali u školama. Velika je stvar da oni mogu konkretno raditi i vidjeti najsavremenije materijale, alate i mašine, znači ono što nemaju u školi“, kazao je direktor Ibišević.

Ovakav sistem obrazovanja postoji u razvijenim zemljama Evrope, a najuspješniji modeli su razvijeni u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj.

Do sada je oblast regulisana sporazumima između škola i poslodavaca a novi pravilnik predstavlja propis koji ima utemeljenje u zakonu, naglašeno je ovom prilikom.

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU