back to top

U TK uspješno realiziran još jedan projekt energijske efikasnosti, ‘utopljena’ područna škola |

Projekt energijske efikasnosti kojim je obuhvaćeno “utopljavanje” područne škole “Stari Đurđevik” uspješno je realiziran zajedničkim snagama Caritasa Švicarske, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona (TK) i Ministarstva obrazovanja i nauke TK. Radi se o područnoj školi koju pohađa 137 učenika u pet odjeljenja od prvog do petog razreda.

Tim povodom, današnjoj svečanosti uručivanja energijskog certifikata u područnoj školi “Stari Đurđevik“ prisustvovali su ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK Anela Ajšić i ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović.

Izrazivši zadovoljstvo što je projekt u potpunosti priveden kraju, ministar Omerović je kazao da su resorna ministarstva, kao i Vlada TK opredijeljeni da sa drugim partnerima rješavaju probleme zagrijavanja u svim školama na području TK.

– Ovo je jedan model, postoje i drugi modeli i mi ćemo aktivno tragati za rješenjima kako bi svake zime škole bile spremne da učenici rade u najboljim uslovima – kazao je Omerović.

Inače, okvirni program “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva – EE FAZA III“ provodi se na prostoru cijelog TK. 

– Velika mi je čast da možemo prisustvovati završnoj fazi projekta primjene energijske efikasnosti na objekte iz oblasti obrazovanja gdje je sa Caritasom Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK provelo proceduru primjene energijske efikasnosti – kazala je ovom prilikom ministrica Ajšić.

Dodala je da je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice u projektu učestvovalo sa 150.000 KM, koliko je osigurao i Caritas Švicarske.

Projekt menadžer Caritasa Švicarske Fuad Imamović kazao je da je danas završen ukupan ciklus energijske sanacije, a nakon toga urađeno prebacivanje sistema grijanja sa fosilnih goriva, tj. uglja na sistem toplotne pumpe.

– Na taj način smo smanjili energetsku potrebu objekta za grijanjem za 60 posto, a ugradnjom toplotne pumpe dodatno smo napravili uštedu u potrošnji energije i izbacili ugalj iz sistema grijanja – naveo je Imamović.

Zadovoljstvo uspješnom realizacijom projekta iskazao je i direktor područne “Stari Đurđevik“ Ibrahim Đihanović, ocijenivši kako će vanjska fasada i termoizolacija kao i nova stolarija te instalirana geotermalna pumpa u sistemu zemlja-voda, značajno poboljšati kvalitet i komoditet rada i učenika i uposlenika škole.

Na današnjoj svečanosti još jednom je naglašeno da je 2022. godina bila prepoznatljiva po projektima energijske efikasnosti, ali i da će taj način rada i dalje biti u fokusu kantonalnih ministarstava i Vlade TK, saopćeno je iz TK.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU