eNovostiTuzla vijestiU TK vakcinisano...

U TK vakcinisano 110 hiljada osoba, omogućen i certifikat s QR kodom

Pandemija koronavirusa ne zaobilazi ni Tuzlanski kanton u kojem broj vakcinisanih osoba još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, ako se uzme u obzir da je svega 19 posto stanovništva imunizirano s barem jednom dozom.

Prema podacima koji su za Klix.ba ustupljeni iz Kantonalnog ministarstva zdravstva, u najmnogoljudniji kanton u Federaciji BiH do danas je stiglo 137.186 doza vakcina protiv koronavirusa, a aplicirano je njih 110.071.

-Oglašavanje-

“Prvom dozom cijepljena je 69.281 osoba, dok je s obje njih 40.353. Odziv građana na vakcinaciju bi trebao biti veći, a trenutno su dostupne vakcine Astra Zeneca i Simopharm”, kazao nam je ministar zdravstva TK Božo Jurić, istaknuvši da do danas u ovoj regiji naše zemlje nije bilo preminulih osoba usljed komplikacija uzrokovanih koronavirusom, a da su bile vakcinisane.

Uvođenje sistema koji je u Evropskoj uniji poznat kao 3G, planiran je i za prostor Federaciji BiH pod nazivom VPT, što podrazumijeva akronim za “Vakcinisan”, “Prebolovao” i “Testiran”. Za uvođenje ove metode, između ostalog potrebno je da osobe koje su prvenstveno vakcinisane posjeduju potvrdu s QR kodom.

“Na Tuzlanskom kantonu postoji već od maja web platforma za vakcinaciju koja prati cijeli proces vakcinacije uključujući i izdavanje digitalnog certifikata s QR kodom”, navodi Jurić, istaknuvši da je za uvođenje VPT modela u TK potrebno učiniti niz predranji.

Resorni ministar trenutnu epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu ocjenjuje relativno nepovoljnom. Broj novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih kontinuirano raste. Trenutno su aktivna 322 pozitivna slučaja, na bolničkom liječenju je 36 pacijenata, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalazi 357 građana.

(Klix/A.K.)

DRUGI UPRAVO ČITAJU