U TK velika zainteresiranost građana za vakcinaciju

Na područje Tuzlanskog kantona dosad je stiglo 105.022 doze vakcina protiv koronavirusa različitih proizvođača, a od toga je zaključno s 2. augustom ove godine aplicirano 79.152 doze.

– Prema informacijama Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, od 26. do 30. jula ove godine ukupno je vakcinisano 10.385 građana. Ovaj podatak nam pokazuje da je zainteresiranost građana za vakcinaciju u Tuzlanskom kantonu velika – izjavila je na pres-konferenciji Jasmina Brkić – Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Za dalju realizaciju procesa vakcinacije, navodi se u zaključcima sa današnje sjednice Vlade TK, potrebno je ubrzati proces vakcinacije angažmanom većeg broja timova za vakcinaciju i produženjem vremena vakcinacije. Vakcinaciju je potrebno vršiti kontinuirano.

Kao zaključak je usvojeno i da se započne vakcinacija mlađih dobnih grupa, prvenstveno pozivanjem osoba koje su se prijavile putem platforme za vakcinaciju te da se da prednost prioritetnim grupama te nastaviti njihovu vakcinaciju.

Na sjednici Vlade TK danas je donesena Odluka o izmjenama Programa utroška sredstava prikupljenih po osnovu Zakona o šumama za 2021. godinu. Kantonalnim budžetom za 2021. i Zakonom o izvršenju budžeta za 2021., ukupni prihodi prikupljeni po osnovu Zakona o šumama planirani su u iznosu oko sedam miliona konvertibilnih maraka.

Također, Vlada je dala i suglasnost na izmjene Odluke o utvrđivanju kriterija i postupaka za raspodjelu namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice.

– Ovom izmjenom otvara se prostor da i privredna društva koja do sada nisu ostvarivala ovaj oblik poticaja dobiju priliku za ostvarivanje podrške. U posljednje tri godine, na Javni poziv za dodjelu sredstava privrednim društvima u privatnom vlasništvu prijavljuju se privredna društva koja su sredstva za ovu namjenu stjecala u prethodnom periodu. Ministarstvo je izmijenilo odluku na način da se izuzmu privredna društva koja su u posljednje tri godine već dobivala sredstva – izjavio je resorni ministar Zvjezdan Karadžin.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU