Tribina pod nazivom “832 godine Povelje Kulina bana” održana je sinoć u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli u povodu 832 godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana, jedne od najznačajnijih dokumenata i dokaza postojanja bosanske države u srednjem vijeku i njene diplomatske aktivnosti.

Govornici tribine bili su profesori s Univerziteta u Tuzli: Amira Turbić-Hadžagić, Izudin Hasanović te Sead Nazibegović.

Predstavljen je značaj Povelje Kulina bana, kroz dva predavanja. Jedno od predavanja je predavanje profesorice Amire Turbić-Hadžagić “O bosanskom na bosanskom – Od Povelje Kulina bana do naših dana”, pri čemu je predstavljen kontinuitet bosanskog jezika od prvih pisanih tragova do danas.

Pored diplomatskog, pravnog i političkog značaja Povelje Kulina bana, profesorica Turbić-Hadžagić ističe važnost i u lingvističkom smislu.

– Za Kulina bana vezan je identitet Bosne i Hercegovine, dok pravni dokument Povelja Kulina bana svjedoči o temeljima BiH. Jezički Povelja Kulina bana je najznamenitiji spomenik rane bosanske pismenosti. Dvojezična i dvopismena Povelja Kulina bana, sačuvani dokument bosansko-humske diplomatičke građe najbolje govori o kulturnoambijentalnim uvjetima razvoja poligrafičnosti i polijezičnosti na cijelome području srednjovjekovne Bosne – kazala je.

Kako navodi profesorica Turbić-Hadžagić, brojne su jezičke analize koje dokazuju vezu između sadašnjeg bosanskog jezika i tadašnjeg bosanskog jezika, kojim je pisana Povelja.

O pravnom, političkom i diplomatskom značaju Povelje Kulina bana govorio je profesor s Pravnog fakulteta, Izudin Hasanović.

– To je međunarodni dokument. Rađena je na bosančici, a radio ju je suveren u tadašnje vrijeme, dakle Ban Kulin. Što dokazuje da je Bosna u to vrijeme bila feudalna država, isto kao i mnoge druge evropske države – ističe profesor Hasanović.

Dodao je da je izrazito važno napomenuti da se radi o važnom dokumentu, dokazu bosanske državnosti, koji je nastao prije mnogih evropskih poznatih dokumenata poput Magna Charta Libertatum.

Nadalje, profesor Hasanović ističe važnost promoviranja historijskih vrijednosti i ukazuje na potrebu obilježavanja ovog dana, kao i upućivanja inicijativa za nazive ulica i škola po imenu Kulina bana.

Prisutni posjetioci su imali priliku podsjetiti se na značaj Povelje Kulina bana u diplomatskom, lingvističkom, političkom i pravnom smislu.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare