Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiU Tuzli počinje sa radom srednja ''Savremeno – umjetnička škola''

U Tuzli počinje sa radom srednja ”Savremeno – umjetnička škola”

-

Povodom osnivanja i planiranog otvorenja srednje „Savremeno- umjetničke škole“ Tuzla, premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić susreo se danas sa predstavnicima Udruženja „Mladi Tuzle“ i Pozorišta mladih Tuzle, osnivačima ove srednjoškolske ustanove

Kako je danas rečeno, školovanje prve generacije učenika započinje u školskoj 2021/22. godini obrazujući učenike za izvedbenog animatora dramske umjetnosti i edukacije i omladinskog lidera, a dugoročno gledano, biće pokrenuto školovanje učenika za oblasti poduzetništva, plesa, filma, šminke i dizajna odjeće.

„Škola, kroz primjenu savremenog koncepta dramske pedagogije u obrazovanju i odgoju, te inovativnim metodama rada ima namjeru postati put kreativne samospoznaje učenika i pomoći im u izgradnji zdrave ličnosti. Želimo biti sistem prevencije i rehabilitacije svih eventualnih devijantnih ponašanja učenika. Savremeno-umjetnička škola Tuzla će nastavnim planom i programom biti dobar temelj za uspješno polaganje eksterne mature nakon koje će učenici moći nastaviti dalje obrazovanja na svim fakultetima/akademijama“, kazao je danas predsjednik Udruženja mladih Tuzle Adnan Mujkić.

Škola predstavlja prvi oblik obrazovanja i odgoja ove vrste u BiH i regiji. U procesu izrade elaborata, nastavnih planova i programa vodilo se računa o komparaciji sa istim ili sličnim modelima obrazovanja u Evropi i svijetu, te je tim za izradu navedenih dokumenata činio 32 stručnjaka iz odgoja, obrazovanja, kulture, umjetnosti, produkcije, glume, likovne, plesne, muzičke, dramske, pozorišne umjetnosti, informisanja, pedagogije, psihologije, prava, ekonomije, marketinga, poduzetništva.

Premijer Hodžić se danas zahvalio pokretačima ove ideje na iskazanom entuzijazmu i inovativnosti.

„Vi znatno popunjavate kulturni prostor, posebno u domenu mladih osoba. Impozantni su brojevi manifestacija koje ste upriličili i posjetilaca koje ste tim prilikama okupili. Vlada Tuzlanskog kantona će sigurno podržati realizaciju ovog interesantnog i inovativnog projekta, a osim verbalne podrške, u narednom periodu ćemo sagledati mogućnosti da i na druge načine pomognemo opstanak ove ideje. Ideje koja pokazuje da mlade osobe i ovdje, u Bosni i Hercegovini imaju prostor za kreaciju“, zaključio je danas premijer Hodžić.

Školu je ove godine upisalo 20 učenika, a planirana je mogućnost upisa u statusu učenika redovnog ili paralelnog obrazovanja.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...