Tuesday, October 26, 2021
NaslovnicaTuzla vijestiU Tuzli položen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

U Tuzli položen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

-

Kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli položen je danas na lokalitetu pored Klinike za pedijatriju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

Roditeljska kuća u Tuzli će imati 400 kvadratnih metara stambenog prostora, odnosno u svakom trenutku ova kuća će moći primiti pet porodica s područja Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta i određenih područja Republike Srpske.

– Vidimo iz primjera Sarajeva koliko ta kuća znači. U Sarajevu je preko 200 porodica boravilo od perioda 2016. godine u prostorima Roditeljske kuće. Mi očekujemo da ćemo ovim projektom pomjeriti standarde prema zapadnim zemljama i olakšati djeci i roditeljima, jer rak je bolest porodice. Očekujemo da završimo projekt do kraja godine i pustimo ga u funkciju – izjavio je za Fenu direktor Udruženja srce za djecu oboljelu od raka Fikret Kubat.

Država Kuvajt je donirala 800.000 KM za izgradnju Roditeljske kuće u Tuzli, a svoju podršku pružila i Vlada Tuzlanskog kantona s 50.000 KM, te Muftijstvo tuzlansko sa 30.000 KM.

– Naša obaveza je da slavimo život. Izgradnjom ove kuće svrstavamo se među one koji svakodnevno doprinose da životi mladih heroja, djece oboljele od raka traju duže. Drago mi je da Tuzlanski kanton ovim pokazuje svoju otvorenost i posvećenost životu – izjavio je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić.

Trenutno na Klinici za pedijatriju u Tuzli na liječenju se nalazi jedanaest pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

– Prosjek godišnjeg obolijevanja za Tuzlanski kanton je 15 pacijenata. Liječenje djece sa malignom bolešću je kompleksno i mi smo za sada zadovoljni svojim rezultatima. Postotak izliječenja zavisi od vrste bolesti – izjavila je za Fenu prim. dr. Amila Latifagić, šefica Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za pedijatriju UKC-a Tuzla.

Način finansiranja rada Roditeljske kuće koja bi trebala biti otvorena do kraja godine u Tuzli, još nije poznat i radi se na usaglašavanju sistema održivosti.

0 0 Glasovi
Ocjena članka
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Pročitajte

(VIDEO) Najaktuelnije danas iz Tuzlanskog kantona

Najaktuelnije vijesti danas iz Tuzlanskog kantona pročitajte u nastavku... Na prostoru Tuzlanskog kantona evidentiran je 201 novi slučaj zaraze korona virusom. Najviše novozaraženih je u Tuzli...