U Tuzli preminuo prof. dr. Sead Avdić

U srijedu 7. jula 2021. godine, u 78. godini života, u Tuzli, preminuo je prof.dr. Sead Avdić

Sead Avdić je rođen je 2. maja 1944. godine u Gračanici. U Tuzli je završio osmogodišnju i Mašinsku tehničku školu. Diplomirao je 1969. godine na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Godine 1978. magistrira na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a 1987. uspješno brani doktorsku disertaciju. Radio je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, na mjestu docenta, zatim i redovnog profesora. Nakon višestranačkih izbora 1990. godine, izabran je za predsjednika Izvršnog odbora Skupštine opštine Tuzla, a 1994. godine je izabran za zamjenika načelnika Općine Tuzla.

Nakon 1995. godine bio je izabran u Skupštinu Tuzlanskog kantona, te u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. U mandatu 2000.-2002. godine obavljao je dužnost predsjedavajućeg/zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Bio je u Ad hoc misiji, u komitetu za nadzor izbora u Džordžiji, 2. novembra 2003. godine, u ime Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Od 2002. – 2006. bio je izabran za zamjenika člana delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Vijeću Evrope, a 2002. postavljen je za predsjedavajućeg Komisije za saradnju BiH sa UNESCO-om. Kao diplomata, izabran je za ambasadora Bosne i Hercegovine u Indiji.

U znak sjećanja na prof.dr. Seada Avdića, Grad Tuzla će organizovati komemoraciju, koja će se održati u petak 9.7 2021. godine, u 11:00 sati u Narodnom pozorištu Tuzla.

Dženaza će se klanjati ispred Jalske džamije poslije džume namaza, u 13.45 sati. Posljednji ispraćaj bit će organizovan ispred Komemorativnog centra u Tuzli, od 16.00 -16.30 sati, a ukop na mezarju Ilinčica.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU