ŽiviniceU Živinicama obilježavanje Dana državnosti BiH započelo polaganjem...

U Živinicama obilježavanje Dana državnosti BiH započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju

u živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju

Bosna i Hercegovina sutra obilježava , 25. novembaR, Dan državnosti, datum na koji je prije 79 godina BiH obnovila svoju državnost.

Na taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), što je bio najviši politički – predstavnički i zakonodavni organ Federalne Države Bosne i Hercegovine, u Mrkonjić Gradu obnovljena je bh. državnost.

U Živinicama je danas obilježavanje Dana državnosti započelo polaganje cvijeća na Partizanskom spomen obilježju kao i na bistu heroja Nesiba Malkića, dok je delegacija SDP-a cvijeće položila  i odala počast i na bistu Josipa Broza Tita.

u živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježjuu živinicama obilježavanje dana državnosti bih započelo polaganjem cvijeća na spomen obilježju

25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu kada je  obnovljena državnost , utvrđena su  individualna i kolektivna prava građana. Ključan je bio dogovor da zemlja nije “ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska”, već “i srpska, i hrvatska, i muslimanska”.

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a je bilo krajem juna i početkom jula 1944. u Sanskom Mostu, a treće u aprilu 1945. u Sarajevu. Iz ZAVNOBiH-a je nastala Narodna skupština Bosne i Hercegovine.

BiH je, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Zbog toga se 25. novembra obilježava kao Dan državnosti BiH kada se isticanjem zastava na zgradama institucija BiH, ulicama, fasadama stambenih i drugih poslovnih zgrada, ugostiteljskim objektima i radnjama, šalje poruku o državnosti i opstojnosti BiH – cjelovite i nedjeljive domovine.

Dijana Svrakić

 

 

 

rtvzivinice.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Brojanje glasova: 0

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU