ŽiviniceU Živinicama sutra potpisivanje peticije ˝Niko gladan.Niko sam˝

U Živinicama sutra potpisivanje peticije ˝Niko gladan.Niko sam˝

u živinicama sutra potpisivanje peticije ˝niko gladan.niko sam˝

U BiH se svakog dana uništi 767.123 obroka, jer se na doniranu hranu plaća PDV, a godišnje se uništi 280 miliona obroka koji bi mogli biti donirani, piše Akta.

Postojeći zakonodavni okvir u Bosni i Hercegovini ne stimuliše preduzeća na odgovarajući način da doniraju hranu javnim (pučkim) kuhinjama i udruženjima koje brinu o osobama u stanju potrebe.

Međutim izmjena Zakona o PDV-u i donošenje odgovarajućih podzakonskih akata bi olakšalo doniranje hrane.

Veliki broj javnih ličnosti podržao je inicijativu “Niko gladan. Niko sam.”, kojoj je cilj oslobađanje donacija hrane od plaćanja PDV-a kako bi se nahranio što veći broj gladnih građana i građanki Bosne i Hercegovine.

To se, kako je više puta do sada istaknuto, najbolje može uraditi tako da se hrana koja je sigurna za upotrebu, umjesto što se uništava, preusmjeri na donacije javnim kuhinjama.

Podršku ovoj inicijativi dalo je i Udruženje za naš ljepši grad Živinice, koje sutra  organizuje potpisivanje  peticije u vremenu od 9 do 11h.

Ista će biti održana  preko puta Doma zdravlja.

Kampanju “Niko gladan. Niko sam” provodi Fondacija Mozaik sa svojim partnerima – Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za izgradnju mira, Fondacijom Trag i Catalyst Balkans, uz podršku USAID-a. Iz ovih organizacija poručuju kako ih raduje jednoglasan stav i razumijevanje na koje ova inicijativa nailazi u javnosti jer od nje svi imaju koristi.

Podršku ovoj inicijativi mogu dati i druge istaknute osobe iz sportskog, kulturnog ili obrazovnog života širom Bosne i Hercegovine, a cilj je pokrenuti predstavnike i predstavnice vlasti da reaguju i konačno oslobode doniranu hranu od plaćanja PDV-a i da se omogući kompanijama da doniraju više kako bi što više građana i građanki BiH imali siguran makar jedan obrok dnevno.

Sve zainteresovane osobe koje žele podržati cilj kampanje “Niko gladan. Niko sam.” mogu  se javiti na [email protected] ili na 061 214 229 (Aida).

Dijana Svrakić

 

rtvzivinice.tv

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adin
Adinhttps://enovosti.ba
Adin je geek manijak. Donosi vam najnovije it vijesti i savjete. Zna sve o mobitelima, laptopima, tabletima. Koje aplikacije ne trebate, bez kojih ne možete. Voli putovati, dobro jesti i piti, pa često piše o mjestima koje trebate posjetiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU