UKC Tuzla će dobiti novi linearni akcelerator

Zaključkom Skupštine TK Kantonalna Vlada je zadužena da obezbijedi 10 miliona maraka za nabavku linearnog akceleratora za onkološke pacijente na UKC Tuzla. Linearni akcelerator na UKC Tuzla je zastario. Kvarovi su česti. Popravka košta , a onkološki pacijenti ispaštaju.

“Evidentirali smo sve te probleme, pripremili dokumentaciju. Pokušali smo s Razvojnom bankom FBiH da dignemo kredit, međutim ta procedura je duga i onda smo se ponovo obratili Vladi koja je to prepoznala. Mislim da smo vrlo skoro rješenju da zaokružimo ta sredstva i da u nekih 15-tak narednih danas izađemo na tender koji smo već pripremili”, rekao je  direktor UKC Tuzla  Denijal Tulumović.

Na UKC Tuzla ne liječe se samo pacijenti iz TK, već i šire. U prosjeku , u stalnom ciklusu radioterapije je 50-100 pacijenata. Tretman onkoloških pacijenata biće poboljšan zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade TK u iznosu 10 miliona KM. S novim uređajem moći će da rade na promjenama na mozgu za koje smo pacijente morali slati izvan kantona, u Hrvatsku.

Za opremanje Klinike za ortopediju iz Federalnog budžeta je izdvojeno  500 000 KM.      “Svakako ja ovom prilikom  moram da zahvalim na takvoj donaciji ali opet da iskažem nezadavoljstvo jer UKC Tuzla daju 500 000 KM, a   UKC Mostar sedam miliona i moram da prozpovem sve zastupnike iz TK kako im je to promaklo i kako nisu na takvu odluku reagirali”, rekao je  direktor UKC Tuzla  Denijal Tulumović.

Na Klinici za ortopediju UKC Tuzla neophodni su operacijski hhirurški stolovi. Planirana je nabavka instrumenata i stolova za posebne vrste operacija pri kojima se pacijent okreće na trbuh kao pri operaciji kičme.  Iz UKC Tuzla kažu da bi trebalo obnoviti opremu i na ostalim klinikama.

rtvtk.ba

spot_img

DRUGI UPRAVO ČITAJU